Wakker in een boze droom

6,7 details

  • 114 Min
  • Documentaire
  • Familiefilm
  • Nederland
114 Min Nederland

Deze film laat zien hoe borstkanker de levens van drie vrouwen door elkaar schudt. Sabrina, Vicky en Ingrid doen er alles aan om hun waardigheid te behouden, ondanks de pijn en het verdriet dat ze moeten doorstaan.

Regie
Peter Lataster
Petra Lataster-Czisch

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2013

De statistieken liegen er helaas niet om. Ongeveer één op de acht Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te horen dat ze borstkanker heeft. Ook al zijn de levensverwachtingen de afgelopen decennia flink verbeterd, de diagnose blijft er één die het leven drastisch overhoop gooit. Ook al kennen we waarschijnlijk allemaal wel iemand die het gevecht tegen borstkanker heeft moeten leveren, wat de daadwerkelijke, verwoestende impact van de ziekte is, weten alleen de patiënten en hun gezinnen. Documentaire-echtpaar Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch volgden over een langere periode drie vrouwen met borstkanker. Ze zitten alle drie in een verschillend stadium van hun behandeling.

Hoe persoonlijk en intiem de drie met elkaar verweven portretten ook zijn, de namen van de drie dames komen we eigenlijk pas te weten als de aftiteling zich aandient. Een Twentse kapster en jonge moeder van twee kinderen, die terloops door een klant Sabrina wordt genoemd, staat onder behandeling van een Amsterdamse arts. Ze staat op het punt haar behandeling te starten en waarschijnlijk kan het borstbesparend gebeuren. De negenenvijftigjarige Vicky is een control freak eerste klas. Ze neemt voor haar specialist bloemetjes en groenten uit eigen tuin mee en ze benadert de kanker, die haar al een borst heeft gekost, uiterst rationeel. Als ze te horen krijgt dat de ziekte zich opnieuw openbaart, ziet ze het als een bittere tegenslag waardoor ze niet op vakantie kan. De middelbare op Griekenland verzotte Ingrid, tot slot, heeft veel steun van haar man bij de lange weg van herstel.

videotrailers & clips