6,4 details

  • 70 Min
  • Documentaire
  • Nederland
70 Min Nederland

Rockster Iggy Pop leest vanuit zijn tuin in Miami voor uit het essay ‘To Stay Alive’ van Michel Houellebecq. Hij schreef dat essay in 1991 over waanzin, overleven en kunst, als een zwak maar helder signaal aan iedereen die het bijltje erbij wil gooien. Een ode aan de tekst.

Regie
Arno Hagers
Erik Lieshout
Cast
Iggy Pop, Michel Houellebecq.
Release
02.02.2017
Release NL
02.02.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Erik Lieshout | Cast: Iggy Pop (Iggy Pop), Michel Houellebecq (Vincent/Michel Houellebecq) | Speelduur: 70 minuten | Jaar: 2016

Bent u een kunstenaar en ziet u het allemaal niet meer zitten? Meent u dat de harde maatschappij uw creatief genie miskent en staat u op het punt er de brui aan te geven? Hou nog even vol, want uit zulke wanhoopsgevoelens komt de fraaiste kunst tot stand. Aldus menen Michel Houellebecq en Iggy Pop, die dit station van radeloosheid al gepasseerd zijn. Met de sympathiek optimistische semidocumentaire To Stay Alive - A Method steken zij hun collega-kunstenaars een hart onder de riem. Dat lijden, zo stelt het duo, is een essentieel onderdeel van de kunsten en drijft de vasthoudende artiest juist naar nieuwe hoogtes. "Lijden is goed, lijden is nuttig."

Het is een conclusie die schrijver Houellebecq al in 1991 trok in zijn essay Rester Vivant - Méthode. Ten tijde van schrijven werd hij evenzeer geplaagd door levensmoeheid als de beoogde lezersdoelgroep: de onbegrepen kunstenaars. Na het felle antimaatschappelijke stuk, waarin hij vooral ageerde op de zere wonden van de onbegripvolle samenleving te blijven drukken, brak Houellebecq alsnog door. Tegenwoordig wordt hij gezien als een creatieve duizendpoot, werkzaam als filosofisch auteur, dichter, toneelschrijver en cineast en populair onder een opvallend groot publiek. Dat was hij allemaal niet geweest als hij er destijds een einde aan had gemaakt. En als het hem lukte, waarom zou hetzelfde dan niet mogelijk zijn voor andere kunstenaars?

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.