Reviews (1)

Mr. Hulot

Avatar

Kinderen die slecht behandeld worden vormen een delicaat thema. Melodrama, sentimentaliteit en zieligdoenerij zijn maar een paar van de valkuilen bij het vertellen van dit soort verhalen. The Day will Come vermijdt de genoemde drie en dat is al een hele prestatie. Voeg daarbij een sterke cast met uitblinkende kinderrollen, mooie beelden van de late jaren 60 en een goed verhaal dat helaas op feiten gebaseerd is, en je hebt een prima film.
Dat het niet meer dan dat is, komt door het ontbreken van relativerende humor, zodat de film aan de zware kant is, en doordat het personeel iets te veel als kwaadaardige sadisten, en de jonge boefjes iets te heilig worden neergezet. Het ligt er niet op zijn Amerikaans duimendik bovenop, maar de toestanden in de Deense kinderhuizen waar deze film over gaat waren vast chaotischer en complexer dan wat we hier zien, zij het waarschijnlijk niet minder naar. Voor misbruik is sowieso geen enkel excuus, maar wie het soort jongens kent die deze instituten bevolken, zal iets meer begrip hebben voor de leiding die in werkelijkheid niet altijd uit sadisme maar ook wel eens uit onmacht en uitgelokt door tergend gedrag losse handjes gehad zal hebben.
Hoe dan ook, de film behandelt het thema niet belerend en toont vooral het verhaal, dat staat als een huis en spannend genoeg is. Geen gezellige film voor bij een zak chips, maar zeker geen straf om naar te kijken. Integendeel. Niet geschikt voor mensen die niet tegen mishandeling kunnen van kinderen en oldtimers.