King of the Belgians schetst de onbenulligheid van een leider in een heerlijke absurdistische komedie.
play

6,5 details

  • 94 Min
  • Komedie
  • Drama
  • België
  • Nederland
  • Bulgarije
94 Min België

Samen met een documentairemaker reist de Belgische Koning, Nicolas III, naar Turkije. Precies als hij daar is, valt zijn land uiteen en wordt de wereld getroffen door een zonnestorm. Daardoor kan Nicolas niet snel terug naar huis, waarop hij besluit om een roadtrip te maken door de Balkan, op weg naar België.

Regie
Peter Brosens
Jessica Hope Woodworth
Cast
Peter Van den Begin, Valentin Ganev, Titus De Voogdt, Lucie Debay, Nathalie Laroche, Bruno Georis, Goran Radakovic, Nina Nikolina, Pieter van der Houwen, Nikolay Dimov, Ekatarina Angelova, Pavel Doytchev, Kostadin Atanasov, Petko Chalakov, Yuri Angelov.
Release
03.09.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Brosens, Jessica Woodworth | Cast: Peter Van den Begin (Koning Nicolas III), Lucie Debay (Louise Vancraeyenest), Titus De Voogdt (Carlos De Vos), Bruno Georis (Ludovic Moreau), Goran Radakovic (Dragan), Pieter van der Houwen (Duncan Lloyd), Nina Nikolina (Ana), Valentin Ganev (Kerim Bulut), Nathalie Laroche (Koningin Ursula) | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2016

Kleine menselijke figuren kruipen over het Atomium, terwijl de koning van België en zijn assistenten zich in de voorgrond buigen over een mini-Atomium. Op precaire wijze escorteren zij het pietluttige model naar een miniatuurpark in Istanbul, als politiek gebaar naar Turkije. Koning Nicolas III is hierin een veredelde ceremoniepop, elk denkbaar detail van zijn optreden wordt opgelegd of ingefluisterd door zijn hofhouding; hij smacht naar zeggenschap. Plots komt daar een assistent gepanikeerd het terrein oprennen: "Wallonië heeft de onafhankelijkheid verklaard!". De onbenullige Nicolas III grijpt zijn kans voor improvisatie in een heerlijk absurdistische mockumentary vol kunstmatige ernst.

Niet alleen is de opzet van een machteloze koning die probeert naar zijn land te geraken vrij ingenieus, de vertelwijze steekt eveneens mooi in elkaar. In een poging om het imago van de koning op te poetsen wordt zijn reis naar Istanbul gefilmd door Duncan Lloyd, een voormalig oorlogsverslaggever. Wanneer 'kosmisch toeval' ervoor zorgt dat er geen vliegtuigen beschikbaar zijn en koning Nicolas III wanhopig zoekt naar een manier om de Turkse grens te passeren, ziet de gehaaide regisseur een buitenkansje. Zijn drang naar een sappig verhaal en de heimwee van de koning vormen samen een uitstekende drijfveer om internationale wetten te negeren en in een roekeloze roadtrip door de Balkan te tuffen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

King of the Belgians

acties