Rester vertical
Regisseur Alain Guiraudie provoceert met het tonen van geslachtsdelen, maar maakt inhoudelijk geen punt met zijn Franse arthousefilm.
play

6,0 details

  • 98 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Frankrijk
98 Min Frankrijk

Een filmmaker moet in z'n eentje een kind opvoeden, terwijl hij nadenkt over een nieuw project.

Alt titel
Staying Vertical
Regie
Alain Guiraudie
Cast
Christian Bouillette, Clet Beyer, Laure Calamy, India Hair, Damien Bonnard, Tangi Belbeoc'h, Mathieu Philibert, Mathieu Milella, Basile Meilleurat, Sébastien Novac, Raphaël Thiéry, Baptiste Roques, Adrien Marsal, Charles Bénéat, Jakez André.
Release
12.05.2016
Release NL
13.04.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Alain Guiraudie | Cast: Damien Bonnard (Léo), India Hair (Marie), Raphaël Thiéry (Jean-Louis), Basile Meilleurat (Yoan), Christian Bouillette (Marcel), Baptiste Roques (Lucas), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2016

Sommige filmmakers weten provocaties te verheffen tot een ware kunstvorm. Denk maar eens aan de Franse cineast Gaspar Noé, wiens oeuvre is opgebouwd uit werkjes waarin op hardhandige wijze wordt omgegaan met verkrachting en mishandeling. Zijn films doen steevast veel stof opwaaien tijdens de premières op het filmfestival van Cannes. Afgelopen jaar was Noé niet aanwezig in het Franse badplaatsje voor de release van weer een omstreden film, maar landgenoot Alain Guiraudie stond wel hunkerend klaar om het provocatiestokje van hem over te nemen.

Bij aanvang van Rester Vertical (wat zoveel betekent als 'rechtop blijven staan') zou je dat niet zeggen. Bedrieglijk kalm is de openingsscène, waarin een auto over een verlaten landweggetje rijdt. Al hobbelend registreert de camera twee mensen langs de kant van de weg: een bejaarde man en een jonge knaap. De bestuurder van de auto komt achter het stuur vandaan. Het is hoofdpersonage Léo, een flierefluiter die geen cent op zak heeft, maar wel van plan is om binnen afzienbare tijd een film te gaan draaien. Hij vraagt aan de jongen of hij misschien interesse heeft om in zijn film te spelen, maar hij krijgt weinig respons.

videotrailers & clips