Risttuules

Risttuules (2014)

Wonderschone en adembenemende tableaux vivants in dit aangrijpende, in stemmig zwart-wit geschoten oorlogsverhaal.
play

7,5 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Estland
90 Min Estland

Op 14 juni 1941 komen er vrachtwagens om onschuldige families en hun kinderen op te halen en naar Siberië te transporteren. Hoe kunnen ze de honger, kou, vernedering en het verlies van vrienden en familie verwerken en door blijven gaan, ondanks dat ze bijna alle hoop verloren zijn?

Alt titel
In the Crosswind
Regie
Martti Helde
Cast
Laura Peterson, Tarmo Song, Mirt Preegel, Einar Hillep, Ingrid Isotamm.
Budget
$ 650.000
Release
28.03.2014
Release NL
04.05.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Martti Helde | Cast : Laura Peterson (Erna), Tarmo Song (Heldur), Mirt Preegel (Eliide), Ingrid Isotamm (Hermiine), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2014

Het is dit jaar tweeënzeventig jaar geleden dat de Tweede en hopelijk laatste Wereldoorlog ten eind kwam. De groep mensen die het uit eerste hand kan navertellen wordt steeds kleiner, maar de herinneringen blijven, mede door de vele speelfilms, getuigenissen en documentaires die er over de oorlog zijn gemaakt en vastgelegd. Toch verschijnen nog steeds nieuwe invalshoeken en verhalen die een ander of onbekend licht op de oorlog werpen. Zoals het lot van bijna zeshonderdduizend zielen in de Baltische Staten die door de Sovjet-Unie werden afgevoerd.

Gezinnen werden bruut uiteengereten. De vrouwen en kinderen uit Estland, Letland en Litouwen werden door de sovjets in opdracht van Stalin afgevoerd naar de kolchozen in Siberië, terwijl hun echtgenoten en vaders naar de gevangenkampen werden gebracht. In the Crosswind draait om een jong gezin uit Estland en is gebaseerd op de brieven die Erna, de vrouw des huizes, aan haar echtgenoot Heldur zond. Vanuit het dan weer bloedhete en dan weer ijskoude Siberië probeert de vrouw het zichzelf en haar dochter Eliide zo aangenaam mogelijk te maken ondanks de barre en mensonterende omstandigheden.

videotrailers & clips