Na de Nobelprijs is er voor een schrijver nog maar één hogere bekroning: het ereburgerschap van het geboortegehucht.
play

7,1 details

  • 118 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Argentinië
  • Spanje
118 Min Argentinië

Nadat hij grote en prestigieuze prijzen van over de hele wereld weigert, reist Mr. Mantovani, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, naar zijn thuisstad in Argentinië, waar hij inspiratie voor al zijn boeken vandaan heeft gehaald. Eenmaal daar blijkt dat het accepteren van een uitnodiging om daar langs te komen de slechtste keuze van zijn leven is. Verwacht het onverwachte, als je echte mensen hebt gebruikt als personages in je boeken!

Alt titel
The Distinguished Citizen
Regie
Gastón Duprat
Mariano Cohn
Cast
Oscar Martínez, Nora Navas, Daniel Cargieman, Marcelo D'Andrea, Gustavo Garzón, Andrea Frigerio, Dady Brieva, Emma Rivera, Belén Chavanne, Julián Larquier Tellarini, Pedro Roth, Manuel Vicente, Alexis López Costa, Leonardo Murija, Nicolás de Tracy.
Release
08.09.2016
Release NL
04.05.2017
Release DVD
20.09.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Mariano Cohn en Gastón Duprat | Cast: Oscar Martínez (Daniel Mantovani), Dady Brieva (Antonio), Andrea Frigerio (Irene), Nora Navas (Nuria), Manuel Vicente (Cacho) e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2016

Over de relatie tussen de kunstenaar en zijn werk zijn al hele boeken volgeschreven, maar de centrale vraagstukken zullen waarschijnlijk nooit een definitief antwoord krijgen. In hoeverre is het kunstwerk een verlengstuk van de kunstenaar? Is dit product geheel de prestatie van de bedenker of dienen alle omgevingsfactoren eveneens in ogenschouw te worden genomen? Vooral bij literaire schrijvers zijn deze kwesties van belang, aangezien zij doorgaans in hun eentje boeken schrijven, waarna ze er in de publieke perceptie onvermijdelijk mee vergroeid raken. Maar waarom weten we eigenlijk hoe schrijvers eruitzien en klinken? Zou hun werk niet geheel voor zichzelf moeten kunnen spreken? El Ciudadano Ilustre laat zien dat zelfs de grootste schrijvers niet kunnen ontsnappen aan de oppervlakkige bekendheid die literair succes met zich meebrengt.

In de openingsscène krijgt Daniel Mantovani de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend, waarover de schrijver in zijn ontvangstspeech duidelijk maakt er niet per se blij mee te zijn. Deze prijs zorgt naar zijn idee voor een directe neergang in iemands creatieve carrière en aldus markeert deze dag het begin van zijn einde. Vijf jaar later lijkt die voorspelling te zijn uitgekomen of misschien heeft hij wel bewust zijn carrière gesaboteerd om zijn gelijk te krijgen. Hoe dan ook, Mantovani heeft niets meer geschreven van enige literaire waarde en is er ook niet bepaald toegankelijker op geworden. Hij wijst praktisch elk verzoek voor een lezing of interview af, ongeacht het prestige van de instantie achter de uitnodiging. Een ongebruikelijk bericht doorbreekt deze impasse: de schrijver krijgt het ereburgerschap aangeboden van Sales, zijn Argentijnse geboortedorp dat hij bijna veertig jaar geleden heeft verlaten voor een leven in Europa.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

El ciudadano ilustre

acties