Dark Phoenix (2019)

A Phoenix will rise. The X-Men will fall.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

X-Men Dark Phoenix is de nieuwste film uit de X-Men filmserie. Deze film is geregisseerd, geschreven en deels geproduceerd door Simon Kinberg. Dit is de eerste film die hij heeft geregisseerd en heeft hiervoor deels andere voorgaande X-Men films deels geschreven en geproduceerd.

In de film moeten de X-Men in de ruimte astronauten redden van een zonnevlam. Als Jean Grey (Sophie Turner) tijdens deze missie in aanraking komt met kosmische krachten, absorbeert ze de krachten wat haar in een van de krachtigste mutanten verandert.
Deze nieuwe krachten weet Jean moeilijk onder controle te houden en veranderen haar in een geheel iemand anders met de naam Dark Phoenix. Door deze transformatie valt het X-Men team uit elkaar. De helft wil Dark Phoenix met Jean vernietigen, terwijl de andere helft Jean juist van de Dark Phoenix willen proberen te scheiden. Jean zelf probeert deze nieuwe krachten en persoonlijkheid de baas te blijven, maar weet door de onbekendheid dit niet voor elkaar te krijgen.
Wanneer ze in contact komt met de buitenaardse mysterieuze Vuk (Jessica Chastain), die beweert bekend te zijn met de Dark Phoenix kracht. Met haar hulp weet Jean beter de controle over Dark Phoenix te krijgen, maar Vuk lijkt verder geen goede bedoelingen voor de mensheid te hebben met de hulp die ze Jean heeft gegeven.

Omdat de Fox filmstudio door Disney is gekocht en zo in de toekomst gebruik kan maken van hun filmserie eigendommen. Zo wisten ze dat dit de laatste X-Men film van hun studio zou gaan worden en helaas valt dit ook terug te zien aan hoe weinig moeite de studio voor deze film heeft gedaan. Zo heeft een beginnende regisseur het regiewerk van deze film gekregen. Simon Kinberg is verder ook de enige die aan het script heeft gewerkt. Bij de andere X-Men films van de serie is het script altijd door meerdere mensen geschreven. Ondanks dat Simon Kinberg ook wat voorgaande scripts van X-Men films heeft geschreven, heeft hij dat bij deze film met minder oog voor detail gedaan. In de voorgaande film X-Men: Apocalypse kon Jean Grey al gebruik maken van de Phoenix krachten, maar in deze film wordt haar pas een manier gegeven dat ze de krachten krijgt en moet leren te beheersen.
Het verhaal is verder ook slecht geschreven en komt al snel als langdradig over. Jean probeert in het begin alleen maar uit te zoeken wat er met haar aan de hand is waar ze pas na een uur in de film vaag antwoord op krijgt. De rest van de X-Men vallen uit elkaar en lijken een politieke discussie te starten over wat ze met Jean en haar nieuwe krachten moeten gaan doen.
De echte actie begint pas ongeveer in de laatste twintig minuten, maar veel van deze scenes zijn wat te bewegelijk gefilmd, waardoor je moeilijk meekrijgt wat er allemaal nou precies gebeurt.
In de film X-Men: The Last Stand van 2006 probeerde ze het Dark Phoenix verhaal ook in de film te gebruiken waar Famke Janssen de rol van Jean Grey en de Phoenix speelde. Bij deze film was onderling ook een wisseling van regisseurs, waardoor de film ook niet zo'n best eindresultaat had, maar hier zat nog wel een soort van verhaal in met interessante gebeurtenissen wat deze nieuwe film mist.

De effecten van deze film zien er ook goedkoop en nep uit. Het lijkt wel alsof de studio hier ook niet te veel geld aan wilde besteden. Zo kun je vaak wel duidelijk de CGI en de green screen terugzien in de film. Omdat er verder ook weinig actie scenes in de film zit, maken de personages ook haast geen gebruik van hun krachten waar de effecten gebruikt voor zouden moeten worden.

Door het mindere script heeft de cast ook weinig om mee te werken. James McAvoy en Sophie Turner proberen nog een beetje wat van hun rollen te maken. Door het verhaal komt James McAvoy zijn personage Professor Charles Xavier wel wat anders over dan dat jet het personage kent uit de andere X-Men films. Acteurs als Michael Fassbender en Jennifer Lawrence zijn pas later toegevoegd aan de rest van de cast, omdat er eerst niet echte ruimte was voor hun personages. Ze komen wel wat over als onnodig toegevoegde personages, omdat ze verder weinig bijzonders toevoegen aan de film. Het is zo wel jammer dat de acteurs die vanaf 2011 aan de X-Men serie zijn begonnen hun rollen op een mindere manier afsluiten.