Dark Phoenix (2019)

A Phoenix will rise. The X-Men will fall.

De X-Men-reeks eindigt niet met een knaller, maar gaat eerder als een nachtkaars uit.
play

5,1 details

  • 113 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
113 Min Verenigde Staten

In Dark Phoenix krijgen de X-Men te maken met hun grootste en krachtigste tegenstander tot nu toe: een van henzelf, Jean Grey. Tijdens een reddingsmissie in de ruimte, komt Jean bijna om het leven als ze geraakt wordt door een mysterieuze kosmische kracht. Zodra ze thuis is, maakt die kracht haar niet alleen oneindig veel sterker, maar ook veel minder stabiel. Worstelend met de entiteit in haarzelf, barsten de krachten van Jean los op manieren die ze zelf niet kan begrijpen of beheersen. Terwijl Jean steeds meer de controle verliest en diegenen van wie ze het meeste houdt pijn doet, weet ze dat te ontrafelen wat de X-Men bij elkaar houdt. Terwijl de familie uit elkaar valt, moeten ze een manier vinden om zich te verenigen - niet alleen om Jeans ziel te redden, maar ook om onze planeet te redden van de buitenaardse wezens die deze kracht willen gebruiken om het universum te overheersen.

Alt titel
X-Men: Dark Phoenix
Regie
Simon Kinberg
Cast
Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, Jessica Chastain, James McAvoy, Olivia Munn, Nicholas Hoult, Sophie Turner, Tye Sheridan, Kodi Smit-McPhee, Evan Peters, Alexandra Shipp, Ato Essandoh, Brian d'Arcy James, Daniel Cudmore, Halston Sage, Evan Jonigkeit, Lamar Johnson, Scott Shepherd, Summer Fontana, Vanessa Jackson.
Release
05.06.2019
Release NL
06.06.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Simon Kinberg | Cast: James McAvoy (Professor Charles Xavier), Sophie Turner (Jean Grey/Phoenix), Nicholas Hoult (Hank McCoy/Beast), Michael Fassbender (Erik Lehnsherr/Magneto), Jennifer Lawrence (Raven/Mystique), Tye Sheridan (Scott Summers/Cyclops), Alexandra Shipp (Ororo Munroe/Storm), Kodi Smit-McPhee (Kurt Wagner/Nightcrawler), Evan Peters (Peter Maximoff/Quicksilver), Jessica Chastain (Vuk), e.a.| Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2019

X-Men: Dark Phoenix is naar verluidt het einde van de twaalfdelige filmreeks die alweer bijna twintig jaar geleden begon. Het voelt echter niet als een traditioneel slotstuk, dat op bevredigende wijze afronding biedt aan alle verhaalelementen en personages uit alle voorgaande delen. Dan was de alles-of-niets-tijdreismissie van Days of Future Past een betere afsluiter geweest. Of misschien opvolger Apocalypse, dat weliswaar volop mankementen had maar aan het einde wel alles netjes rondmaakte. Of desnoods het veelgeprezen Logan, dat na volop dystopische narigheid een mooi bitterzoet einde bood. Dark Phoenix voelt meer als een matige toegift voor een concert waarvan je je mag afvragen waarom het nog steeds gaande is. Toegegeven, dit concert begon weliswaar prima, raakte daarna in een dipje en kwam vervolgens weer goed op gang. Maar inmiddels is de lol er wel vanaf.

Wat de X-Men-reeks enigszins onderscheidt van concurrerende films in het superheldengenre, is dat er nooit echt sprake is geweest van een reboot (First Class komt daarbij nog het dichtst in de buurt en dat was meer een prequel die zich wat vrijheden permitteerde) en men alles in dezelfde (troebele) continuïteit heeft proberen te houden. Hierdoor is nooit in herhaling getreden met specifieke plotlijnen, terwijl we inmiddels al wel meerdere malen hebben mogen aanschouwen hoe Peter Parker tot Spider-Man transformeerde. Dark Phoenix markeert de eerste keer dat de reeks zichzelf een herkansing geeft voor een eerder deel. De geliefde plotlijn uit de strips waarin brave telepaat Jean Grey veranderde in de almachtige Phoenix werd dertien jaar geleden namelijk nogal verkwanseld in The Last Stand en de schone lei die Days of Future Past daarna creëerde, biedt blijkbaar een te mooie kans om hem onbenut te laten.

alle artikelen (127)

Dark Phoenix Nieuwsberichten

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Dark Phoenix

acties