Deze peperdure blockbuster was 4 jaar geleden wereldwijd de grootste flop aan de bioscoopkassa's

Deze peperdure blockbuster was 4 jaar geleden wereldwijd de grootste flop aan de bioscoopkassa's

De 'X-Men'-reeks van 20th Century Fox kwam tragisch ten einde.

Dit jaar zijn er al flink wat dure blockbusters uitgekomen die financieel geflopt zijn. Denk aan films als The Marvels, The Flash en Haunted Mansion. Acht jaar geleden was er ook een blockbuster met een monsterlijk budget die heel erg flopte.

Het gaat hier om de superheldenfilm X-Men: Dark Phoenix. Dit zou de grootschalige afsluiter van de X-Men-reeks van 20th Century Fox worden, maar de geliefde reeks had niet op een lager punt kunnen eindigen.

Plot
De X-Men worden geconfronteerd met hun meest geduchte en krachtige vijand wanneer een van hen, Jean Grey (Sophie Turner), de controle over haarzelf kwijtraakt. Tijdens een reddingsmissie in de ruimte komt Jean bijna om het leven als ze wordt geraakt door een mysterieuze kosmische kracht.

Als ze eenmaal thuiskomt, maakt deze kracht haar niet alleen oneindig veel krachtiger, maar ook veel onstabieler. De X-Men moeten nu samenwerken om haar ziel te redden en de strijd aan te gaan met buitenaardse wezens die Grey's nieuwe vaardigheden willen gebruiken om de melkweg te regeren.

Kinberg
Nadat X-Men: Days of Future Past het startpunt werd van een nieuwe tijdlijn, zag producent Simon Kinberg de kans om een nieuwe verfilming van Chris Claremont en John Byrne's The Dark Phoenix Saga te maken nadat dit verhaal matig werd gebruikt in X-Men: The Last Stand.


Uiteindelijk kreeg Kinberg de kans om zijn regiedebuut te maken met X-Men: Dark Phoenix. Hij wilde het verhaal verdelen over twee films en dit opvolgen met een afsluitende film waar ook de personages uit New Mutants bij betrokken zouden zijn.

Enorme flop
Alle plannen vielen in duigen toen 20th Century Fox werd gekocht door Disney, maar de film had hoe dan ook geen succes geweest. Op basis van de slechte ontvangst van X-Men: Apocalypse moest Kinberg al flink wat veranderingen toepassen aan zijn script, zoals het vervangen van de Hellfire Club door een ras aliens als vijanden.


Ook moest de gehele derde akte opnieuw opgenomen worden, omdat het teveel leek op de derde akte van Captain Marvel. De film had hierdoor uiteindelijk een torenhoog productiebudget van 200 miljoen dollar en wist wereldwijd slechts 252 miljoen dollar om te zetten. Hiermee draaide de film een kolossaal verlies van ruim 130 miljoen dollar.

NieuwsFilm

meest populair