Passage

Passage (2016)

Nederland waterland. Deze documentaire volgt de reis van een vrachtschip van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk.
play

5,5 details

  • Documentaire
  • Nederland

Deze documentaire neemt het publiek mee op een vrachtschip dat van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk trekt. Verteld vanuit de schipper toont het door de mensen aangelegde structuren, en leidt het langs steden, havens, industriegebieden en natuur.

Regie
Jascha de Wilde
Ben Hendriks
Release
06.04.2017
Release NL
06.04.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Jascha de Wilde en Ben Hendriks | Speelduur: 54 minuten | Jaar: 2016

Ons kikkerlandje is een echt waterland. Niet voor niets staan we in het buitenland bekend om ons vermogen om het water de baas te zijn, of het nu gaat om het bevechten van een watersnood, het aanleggen van kanalen en andere waterwegen of het (terug)winnen van land op het water. Ruim een vijfde van het oppervlak van Nederland bestaat uit water, de overzeese gemeenten in de Antillen niet meegerekend. Steden werden en worden nog steeds gebouwd rondom grote rivieren of worden door middel van gegraven waterwegen hierop aangesloten.

De korte documentaire Passage biedt ons op kunstzinnige wijze inzicht in het leven aan boord van een vrachtschip dat op weg gaat van de haven van onze hoofdstad naar het zuiden van Frankrijk. De makers, Jascha de Wilde en Ben Hendriks, hebben gekozen voor een aanpak die nog het meest doet denken aan een museumbezoek. In drie tableaus als ware het een drieluik tonen zij de reis van het vrachtschip en het leven aan boord. In veel gevallen laten twee van de drie beelden hetzelfde gezichtspunt zien en geeft het derde scherm zicht vanuit een andere hoek. Hierdoor trachten de filmmakers de statische benadering te doorbreken.

videotrailers & clips