Sprakeloos (2017)

Verfilming van Tom Lanoyes boek over een actrice die geveld wordt door een beroerte. Krachtig spel van Viviance de Muynck.
play
België

Het succesvolle leven van de 55-jariger schrijver Jan Meerman wordt op de kop gezet als zijn 85-jarige moeder een zware beroerte krijgt. Hij herkent haar niet meer terug als ze eenmaal bijkomt. In die moeilijke tijd moet Jan de deadline van een nieuw boek zient e halen.

Regie
Hilde Van Mieghem
Cast
Hans Kesting, Marie Vinck, Viviane de Muynck, Stany Crets, Rik van Uffelen, Flor Decleir, Lilian Keersmaekers, Achiel De Smet, Frédéric Van Overmeeren, Paul Goris, Daniel Daeyaert, Seppe van Groeningen, Marc Simons.
Release
06.03.2017
Release NL
15.06.2017
Release DVD
18.07.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Hilde van Mieghem | Cast: Stany Crets (Jan), Viviance de Muynck (Josée), Marie Vink (jonge Josée), Hans Kesting (Roel), Rik van Uffelen (Roger), Flor Decleir (jonge Roger), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2017

Een van de bekendste werken van de Vlaamse schrijver Tom Lanoye is de ruim dertig jaar geleden verschenen verhalenbundel Een Slagerszoon met een Brilletje. Het werk van de auteur is niet alleen zeer divers, maar kent ook veel autobiografische elementen. Zo was Lanoye inderdaad de zoon van een slager in Sint-Niklaas. Zijn meest persoonlijke werk is het in 2009 verschenen Sprakeloos.

Het werd een meeslepende ode aan zijn moeder, die niet alleen in boekvorm verscheen maar ook als hoorspel en theaterstuk te horen en te zien was. Lanoye adoreerde zijn moeder die aan de weg timmerde als actrice en niet bepaald over een gemakkelijke persoonlijkheid beschikte. Het was een vrouw die niet alleen op het toneel van theater hield, maar ook in haar privéleven. Met een ongekend gevoel voor drama betoverde ma Lanoye het publiek en haar familie. Totdat haar eergevoel haar werd afgenomen.

videotrailers & clips