Happy End

Happy End (2017)

Happy End voelt als vintage Haneke, al mist het drama de zeggingskracht die we van de Oostenrijkse regisseur gewend zijn.
play

6,6 details

  • 107 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Oostenrijk
  • Duitsland
107 Min Frankrijk

Een familiedrama dat zich in Calais afspeelt, tegen der achtergrond van de Europese vluchtelingencrisis.

Regie
Michael Haneke
Cast
Jean-Louis Trintignant, Isabelle Huppert, Mathieu Kassovitz, Toby Jones, Dominique Besnehard, Laura Verlinden, Hassam Ghancy, Frank Andrieux, Franz Rogowski, Loubna Abidar, Nabiha Akkari, Jack Claudany, Fantine Harduin, Jackee Toto, David El Hakim, Sophie Bourdon.
Budget
$ 13.600.000
Release
22.05.2017
Release NL
16.11.2017
Release DVD
09.02.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Haneke | Cast: Isabelle Huppert (Anne), Jean-Louis Trintignant (George), Mathieu Kassovitz (Thomas), Fantine Harduin (Eve), Franz Rogowski (Pierre), Laura Verlinden (Anaïs), Toby Jones (Lawrence), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2017

De titel is even ironisch als die van Funny Games, Michael Hanekes film uit 1997. In Happy End, die in wereldpremière ging op het afgelopen festival van Cannes, komen meerdere thema's uit het oeuvre van de Oostenrijkse regisseur samen: eenzaamheid, macht en onmacht, innerlijke driften, voyeurisme, het onvermogen tot echt menselijk contact en de digitale afstomping die ervoor in de plaats komt. Happy End lijkt dan ook vintage Haneke.

Opnieuw zien we een disfunctioneel gezin uit de gegoede burgerij van Europa. In dit geval de steenrijke familie Laurent die met haar florerende bouwmaatschappij een schril contrast vormt met het verlepte Calais waar ze wonen, de havenstad aan de Noord-Franse kust die met armoede en - door de nabijheid van Groot-Brittannië -grote vluchtelingenstromen kampt. Een op het oog geslaagd en voor de buitenwereld schijnbaar gelukkig gezelschap, waar in de tussentijd elk van hen in stilte worstelt met innerlijke demonen en dat wat van hen verwacht wordt.

videotrailers & clips