City of Ghosts

City of Ghosts (2017)

Our words are stronger than their weapons

Aangrijpende documentaire volgt een groep dappere Syriërs in hun online strijd tegen IS.
play

7,8 details

  • 92 Min
  • Documentaire
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
92 Min Verenigde Staten

City of Ghosts volgt de reis van de groep met de naam "Raqqa is Being Slaughtered Silently", een handjevol anonieme activisten die samenkwamen nadat hun thuisland overgenomen werd door ISIS in 2014. Filmmaker Matthew Heineman had diep persoonlijke toegang tot de levens en verhalen van een dappere groep burgers die undercover leven, op de vlucht zijn en in ballingschap om verslag te doen wat er met Raqqa gebeurt. Zij riskeren hun leven in opstand tegen ISIS en diens ideologie.

Regie
Matthew Heineman
Cast
Mohamad, Hamoud, Hassan, Hussam, Naji Jerf, Abu Bakr Al-Baghdadi.
Release
21.01.2017
Release NL
21.09.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Matthew Heineman | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2017

In zijn voor een Oscar genomineerde documentaire Cartel Land volgde regisseur Matthew Heineman verschillende burgergroeperingen die met gevaar voor eigen leven de strijd aangaan met het Mexicaanse drugskartel. Zijn nieuwste oorlogsdocu omtrent de Syrische actiegroep 'Raqqa Is Being Slaughtered Silently' volgt hetzelfde thema, maar verplaatst zich naar een geheel ander strijdterrein. Niet alleen in geografisch opzicht, maar voornamelijk omdat Facebook, Twitter en mobiele telefoons hun belangrijkste wapens tegen IS vormen. Dat het online medium echter beide kampen in de hand kan werken, is misschien nog wel de meest angstwekkende gedachte aan deze documentaire.

Voor degenen bij wie het ontstaan van het hele conflict in Syrië niet meer zo vers in het geheugen ligt, opent Heinemans film met een korte samenvatting. Het begint met de protesten tegen het bewind van president al-Assad, die leiden tot een burgeroorlog met vele verschillende fracties en rebellengroeperingen. In 2013 verliest de Syrische regering de stad Raqqa. Niet lang daarna duikt IS in het zojuist ontstane machtsvacuüm, en roept het het kalifaat uit. De terreurorganisatie maakt van Raqqa haar grootste bolwerk en houdt de plaatselijke bevolking met een zeer gewelddadig regime onder bedwang, met als gevolg dat het volk niet alleen een stuk slechter af is dan voorheen, maar bovendien volledig afgesloten komt te staan van de buitenwereld.

videotrailers & clips