Insyriated (2017)

Publiekswinnaar van de Berlinale 2017 is een uiterst beklemmende en oncomfortabele zit in een Syrisch appartement.
play

7,0 details

  • 85 Min
  • Drama
  • België
85 Min België

Een moeder probeert haar familie veilig te houden, terwijl oorlog buiten de deur woedt en een scherpschutter op hen wacht. Een zenuwslopende studie van het leven in Damascus.

Alt titel
In Syria
Regie
Philippe Van Leeuw
Cast
Hiam Abbass, Juliette Navin-Bardin, Husam Chadat, Diamand Bou Abboud, Mohsen Abbas, Mohammad Jihad Sleik, Alissar Kaghadou, Ninar Halabi, Moustapha Al Kar, Elias Khatter.
Release
22.06.2017
Release NL
23.11.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Philippe van Leeuw | Cast: Hiam Abbass (Oum Yazan), Diamand Bou Abboud (Halima), Juliette Navis (Delhani), Mohsen Abbas (Abou Monzer) e.a. | Speelduur: 85 minuten |Jaar: 2017

Damascus, Syrië. Vanuit zijn woonkamerraam kijkt een oudere man uit op de parkeerplaats van zijn appartementencomplex terwijl hij een sigaretje rookt. Een groepje mannen verzamelt zich enkele tientallen meters van het gebouw, tot uit het niets een kogel vlak bij hun voeten de grond raakt. Hij kijkt met lede ogen toe hoe de mannen beneden vluchten voor hun leven, en sjokt vervolgens terug naar zijn bank. Daar blijft hij enige tijd met zijn handen aan het hoofd zitten terwijl hij ontredderd voor zich uit staart. Op de salontafel ligt een stapel halflege sigarettendoosjes. De man raapt er eentje op en steekt nog een sigaret op. Wat kan hij anders doen?

De openingsscène van Insyriated, de tweede film van de Belgische regisseur Philippe van Leeuw, schetst in één opslag het gevoel van wanhoop en claustrofobie van de situatie waarin de personages zich bevinden. Terwijl de Syrische burgeroorlog buiten volop aan de gang is, zit een familie, samen met een aantal huisgasten en een huishoudster al dagen, zo niet weken opgesloten in een klein appartement. Het gebouw verlaten is onveilig, aangezien hun woning omringd is door sluipschutters. Dit vraagt om drastische maatregelen, van een driedubbel slot op de deur en het rantsoeneren van water en voedsel, tot het eens in de zoveel tijd verschuilen onder de keukentafel wanneer er nabij een bom tot ontploffing komt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Insyriated

acties