A Gentle Creature
De sombere uitputtingsslag van een vrouw tegen een corrupt gevangenissysteem als symbool voor de Russische samenleving.
play

7,0 details

  • 143 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Frankrijk
143 Min Frankrijk

Een vrouw woont in een klein stadje in Rusland. Op een dag krijgt ze een pakketje, gericht op haar echtgenoot, die levenslang in de gevangenis zit. Verward en kwaad, besluit ze te achterhalen wie dat pakketje opgestuurd heeft.

Alt titel
Krotkaya, Une Femme Douce
Regie
Sergei Loznitsa
Cast
Valeriu Andriuta, Liya Akhedzhakova, Boris Kamorzin, Sergei Kolesov, Vasilina Makovtseva, Marina Kleshcheva, Viktor Nemets.
Budget
$ 2.200.000
Release
16.08.2017
Release NL
26.10.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Sergei Loznitsa | Cast: Vasilina Makovtseva ('A Gentle Creature'), Valeria Andriuta ('Blue Face'), Marina Kleshcheva ('The Compassionate One'), e.a. | Speelduur: 143 minuten | Jaar: 2017

Als kunst een afspiegeling is van de maatschappij, dan weet je dat je in Rusland niet op zoek hoeft te gaan naar vrolijke, hartverblijdende cinema. Neem bijvoorbeeld Andrey Zvyaginstevs Leviathan van een aantal jaar terug, een tweeënhalf uur durend epos dat het Bijbelse verhaal van Job als inspiratiebron neemt voor de lijdensweg van een individu dat ten ondergaat aan de corruptie binnen zijn land. Diezelfde parabel zou ook goed passen bij de weg die het hoofdpersonage in Sergei Loznitsa's A Gentle Creature moet bewandelen. De Oekraïense regisseur voegt zich hiermee bij een groeiende schare filmmakers uit de voormalige Sovjet-Unie, die het moederland genadeloos durven te bekritiseren.

Het zachtaardige wezen waar de filmtitel (een verwijzing naar, maar geen bewerking van Dostojevski's gelijknamige roman) op terugslaat, is een naamloze vrouw wier man op verdenking van moord wordt vastgehouden. Bij aanvang ontvangt de vrouw een pakketje met levensmiddelen retour dat zij naar haar man probeerde te verzenden, maar geweigerd werd door de gevangenis waarin hij zich zou bevinden. Gefrustreerd door het gebrek aan verklaring voor dit besluit, reist ze af van haar afgelegen woning naar de gevangenis om opheldering te vragen. Dat gaat echter een stuk minder gemakkelijk dan het lijkt, en al gauw raakt ze verzeild in onuitputtelijke maalstroom van bureaucratie, malafide plaatselijke autoriteiten, en hordes andere louche figuren die misbruik proberen te maken van haar situatie.

videotrailers & clips