Tolkien (2019)

A Life of Love, Courage, and Fellowship

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Tolkien is een nieuwe verfilming van een biografie. De film is geregisseerd door Dome Karukoski, de regisseur van Tom of Finland en Lapland Odyssey.
De film gaat over de biografie van schrijver J.R.R. Tolkien, die de Lord of the Rings en de Hobbit boeken series heeft geschreven. J.R.R. Tolkien wordt in de film gespeeld door Nicholas Hoult.

De film gaat over de jongere jaren van het weeskind J.R.R. Tolkien. Op een kunstzinnige school vindt hij een groep medeschrijvers en kunstenaars. Net zoals hij zijn ze buitenbeentjes. Dit zorgt wel voor een gemeenschappelijke verbinding, waardoor ze gemakkelijk bevriend met elkaar raken en zo hun eigen groep vormen.

Later weet Tolkien ook een relatie te beginnen met het meisje Edith Bratt (Lily Collins). Tolkien weet haar te fascineren met zijn fantasierijke kijk op het leven en de verhalen die hij weet te verzinnen. Hun relatie komt op het spel te staan wanneer Tolkien zich heeft aangemeld bij het Engelse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens al zijn levensgebeurtenissen probeert Tolkien de gebeurtenissen en zijn fantasie te gebruiken om zo uiteindelijk verhalen te kunnen bedenken. Zo komt hij met de ideeën voor The Lord of the Rings en The Hobbit boeken series.

Deze film wordt niet op en chronologische manier verteld en is zo gevuld met flashbacks. In deze verschillende flashbacks zie je hoe Tolkien ongeveer op bepaalde ideeën is gekomen om te gebruiken in zin latere boeken series. Door het verhaal op deze manier te vertellen, neemt het tempo van de film wel af wanneer ze overschakelen naar een flashback. Voor mensen die bekend zijn met zijn boeken series of de latere verfilmingen van deze series kunnen vaak wel voorspellen van welke objecten, personages of gebeurtenissen je ongeveer het oorsprongsverhaal krijgt te zien. Zo kan deze film verschillend overkomen bij de fans. De een helft kan het interessant vinden om te zien en leren waar de oorsprong van bepaalde dingen uit de boeken en film series vandaan komen. Vele van deze dingen worden wel wat overdreven in beeld gebracht of verder uitgelegd. Dit kan voor de andere helft weer als wat te voorspelbaar overkomen. Deze weten dan wel wat er in de film bedoeld wordt, maar toch kiezen ze in de film ervoor om vele van deze dingen op een langdradige manier uit te leggen voor kijken die misschien dat wat minder bekend zijn met de boeken en film series.

Het acteerwerk wordt wel goed gedaan door de cast. Nicholas Hoult komt goed over als J.R.R. Tolkien. Het is leuk om hem te zien fantaseren en hoe hij verder met de ideeën komt van zijn boekenreeks. Hij brengt het ook goed gepassioneerd over wanneer hij zijn gedachte en plannen voor zijn verhalen deelt met zijn vrienden of zijn vriendin. Lily Collins doet het ook leuk als Edith Bratt. Je kunt de chemie tussen de twee wel terugzien in de film. De andere castleden die de vrienden van Tolkien spelen doen het ook goed in de film, maar niet iedereen krijgt evenveel tijd om in zijn rol goed naar voren te komen. Bij sommige kun je wel een beetje terugzien hoe Tolkien ze later ongeveer in zijn verhalen heeft verwerkt. Zo kommen sommige van de cast wat over als personages uit The Lord of the Rings of The Hobbit films.