Instant Dreams

Instant Dreams (2017)

An extraordinary Polaroid trip.

Documentaire over fascinatie en liefde voor Polaroid overtuigt niet.
play

6,1 details

  • 91 Min
  • Documentaire
  • Nederland
91 Min Nederland

Wanneer Polaroid in 2008 het einde van de ‘instant film’ meldt, wordt de laatste nog werkende fabriek door een aantal liefhebbers opgekocht. Eén van hen is de gepensioneerde chemicus Stephen Herchen die eerder samenwerkte met de uitvinder van Polaroid en probeert het geheim van de verloren chemische formule te ontrafelen. In de op momenten overweldigende filmische reis voert Baptist de kijker langs een aantal eigenzinnige personen die op een bijzondere manier met elkaar verbonden zijn: De Duitse kunstenares Stefanie Schneider, die in de Californische woestijn een van haar laatste fotosessies schiet op originele Polaroid foto’s; de New York Magazine-redacteur Christopher Bonanos, die een boek schreef over de geschiedenis van Polaroid en probeert met de instant camera de relatie met zijn zoontje te verbeteren; en een Japans meisje dat in Tokio opnieuw de magie van Polaroid ontdekt. Ieder probeert op zijn of haar manier de instant dream in leven te houden.

Regie
Willem Baptist
Cast
Ayana J.J., Stephen Herchen, Caitlin Fowler, Stefanie Schneider, Chris Bonanos, Angela Riccio, Edwin H. Land, Stefanie Schneider.
Release NL
14.12.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Willem Baptist | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2017

De Polaroidfoto: wie kent hem niet? Ook al had je zelf geen Polaroidcamera, de foto's die direct uit het apparaat werden ontwikkeld en je binnen een paar minuten in je hand kon hebben en bekijken, waren decennialang een begrip. De snelste foto's ter wereld! Instant foto's noemde ze het. Totdat de digitale fotografie alles veranderde en ons idee van 'direct' compleet omgooide. Polaroid had hier niet op gerekend en ging failliet. Wat achter blijft zijn de dolende zielen in Instant Dreams.

Instant Dreams is niet zozeer een documentaire over Polaroid als over de enkele zonderlingen en bevreemdende figuren die zo verknocht zijn aan de Polaroidfoto dat die nog steeds hun leven domineert. Mensen die zich aan een tijd vastklampen die voorbij is, als cowboys in de westerns van bijvoorbeeld Sam Peckinpah. Vergane glorie.

videotrailers & clips