Joker (2019)

Put on a happy face.

Reviews (3)

Mav Damian

Avatar

Joker is mijn favoriete schurk aller tijden, dus dat hier een film gemaakt dat focust op psychologische karakter opbouw was ik hier heel benieuwd naar.
Ik weet wel wat ik kon verwachten van deze film, maar ik had niet verwacht dat deze zo donker van verhaalvertelling was en hoe het op beeld werdt verteld.
Daar komt mijn grootste kritiek eigenlijk vandaan!

Wat ik van mijzelf eigenlijk vreemd vind, want ik kan wel tegen donkere psychologische film en ik heb echt wel toppers daarvan gezien.
The Joker toont iemand die psychologisch veranderd en zich in de wereld wilt laten zien. We zien ook doorgaans de tijd hoeveel ellende hij heeft en ook hoe gewelddadig hij is. En nooit wordt er de toon verlicht buiten dan de muziek die er voortkomt, maar dat vond ik persoonlijk niet genoeg.
Ik ben wel fan van dat ze een eigen draai aan geven aan het verhaal van het personage en dat het niet 100% uit de comics is. Wel konden ze het niet laten [spoilers]dat ze een connectie moesten met Bruce Wayne en zijn vader Thomas Wayne. Ook voor de zoveelste tonen ze de bekendste ouders dood van Bruce Wayne. Men kon het niet laten om dat weeral te tonen.[/spoilers]

Joaquin Phoenix is een van mijn favoriete acteurs en laat weeral zien waarom. Hij heeft mij niet teleurgesteld om de iconische personages neer te zetten. Ook de manier hoe lagt door elke emotie vond ik heel verfrissend gedaan. Ook draagt hij heel de film met zich mee. Robert De Niro had een goede bijrol, maar hij was de enigste.
De camerawerk was zeer goed en de kleurenpalet daarvan ook de soundtrack was goed.

The Joker is anders in zijn soort, maar dat betekent niet dat het direct een topper moet zijn of een meesterwerk. Een 7!

Originaltroi

Avatar

Deze film lijkt een beetje "De kleren van de keizer"...je moet hem mooi vinden, omdat de hype dat dicteert. Nou, ik heb hem gisteren (04/10) gezien en vond hem bar slecht. Nee, ik ben geen DC of Marvel fanaat. Ik hou van alle genre films, maar vond dit echt niets. Langdradig, traag, nietszeggend. Als je dan toch "Ik ben een product van de maatschappij en mijn opvoeding" wil uitdragen, had het dan Carrie 2.5 genoemd. De link naar Batman en de Joker daarin is onnodig. Joaquin's beste rol vond ik in Gladiator en deze rol als Joker vindt ik geen plus op zijn c.v. Ik snap absoluut het ophemelen van deze film niet. Ik ben niet in slaap gevallen, omdat ik constant zat te wachten op “nu gaat het gebeuren” om steeds weer te worden teleurgesteld. Dit was het geld van een bioscoopkaartje niet waard. Ze hadden dit dan ook gewoon alleen in 2D moeten draaien en de “Laser Ultra”, Dolby Atmos,Imax, etc. achterwegen moeten laten. Afgestreept, maar een illusie minder. Soms moet je een filmfiguur afsluiten. Een waardige rustplaats geven. Dit vond ik jammer genoeg een slechte poging en het is maar wachten op de volgende “forks”. History of catwoman, How Albert became Albert. Ik wacht met smart op weer een “echte” film waardoor ik in het verhaal wordt getrokken. Ieder zijn smaak natuurlijk, maar ik raad je aan dit een keer thuis op een regenachtige zondag te bekijken.


Mr.Movies

Avatar

Joker is een nieuwe drama thriller geregisseerd en deels geschreven en geproduceerd door Todd Phillips, de regisseur van The Hangover trilogie en Due Date.

De film speelt zich af eind jaren zeventig begin jaren tachtig in de fictieve stad Gotham. Hier werkt Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) als clown, die hoopt door te kunnen breken als stand-up komiek. Arthur leidt verder aan geestelijke gezondheidsproblemen en een hersenstoornis van pathologisch gelach.
Door zijn baan en gezondheidsproblemen wordt Arthur moeilijk serieus genomen door de wereld en is hij vaak het slachtoffer van wrede grappen of gewelddadige acties van mensen die het beter hebben. Al deze ellende van de fysieke en mentale klappen drijven hem langzamerhand tot waanzin. Zo neemt hij uiteindelijk een nieuwe persoonlijkheid aan genaamd Joker.

Deze film is een nieuwe standalone film uit de DC-filmuniversum, die dient als een oorsprongsverhaal van het bekende personage The Joker. Ondanks dat de film is gebaseerd op een fictie personage speelt de film goed realistisch in op hoe genoeg ellende een mens tot waanzin kan drijven. Zo is het soms ook wat ongemakkelijk om bepaalde scenes van deze film te zien, want je ziet hoe en onschuldig zwakker mens door de maatschappij wordt vertrapt. Dit gaat steeds door tot hij zijn breekpunt heeft bereikt en een duistere verandering ondergaat. Zo speelt de film ook goed in op de wereldwijde actualiteit waar bepaalde mensen of bevolkingsgroepen ook als minderen worden gezien of behandelt door anderen. Wat vaak weer leidt tot misdaad of rellen.

De rol van The Joker is al vaker in andere films naar voren gekomen zoals in Batman uit het jaar 1989 waar Jack Nicholson de rol op een eigen, maar wel bekende manier heeft neergezet. In The Dark Knight uit 2008 waar de inmiddels overleden acteur Heath Ledger de rol neer zette en hier een Oscar voor won. En de meeste recente versie waar Jared Leto de rol als kleien cameo op een moderne manier probeerde neer te zetten in de film Suicide Squad. Verder is het personage ook in oude, moderne en animatie tv-series voorgekomen.

Ondanks al deze voorgangers heeft Joaquin Phoenix de rol toch op een goede eigen manier weten neer te zetten. Voor deze rol is hij 24 kilo afgevallen en heeft hij onderzoek gedaan en video's bekeken van mensen die echt de pathologische lach hersenstoornis hebben. Zo komt hij zelf wanneer hij lacht in de film ook over alsof het op een moment pijnlijk onbeheersbaar wordt. Vervolgens toont hij ook kleine aparte oogbewegingen en zenuwtrekkingen met zijn vingers. Door al deze problemen krijg je als kijker snel medelijden met zijn personage tot hij door alle ellende een flinke draai in zijn leven maakt en een duister kant opgaat, waardoor je nu eerder bang voor zijn personage bent, omdat je niet weet wat hij gaat doen. Hij zet de rol ook goed op een verschillende manier neer van de zwakke onzekere man die door de maatschappij blijft worden neergehaald tot hij besluit het duistere criminele pad op te gaan. Zo verandert hij van een onzeker personage langzamerhand in iemand met meer zelfvertrouwen en duistere ideeën.
Naast Joaquin Phoenix levert Robert De Niro ook goed acteerwerk als de gastheer van een praatprogramma. Deze film is ook wat geïnspireerd op de gelijke film The King of Comedy en Taxi Driver waarin Robert De Niro ook personages speelde die wat weg hebben van de Arthur Fleck rol. Voor mensen die bekend zijn met een van deze films kunnen een paar momenten uit deze nieuwe film wel wat overkomen als een gelijk gekopieerde versie.