nu in de bioscoop

Joker (2019)

Put on a happy face.

Reviews (2)

Originaltroi

Avatar

Deze film lijkt een beetje "De kleren van de keizer"...je moet hem mooi vinden, omdat de hype dat dicteert. Nou, ik heb hem gisteren (04/10) gezien en vond hem bar slecht. Nee, ik ben geen DC of Marvel fanaat. Ik hou van alle genre films, maar vond dit echt niets. Langdradig, traag, nietszeggend. Als je dan toch "Ik ben een product van de maatschappij en mijn opvoeding" wil uitdragen, had het dan Carrie 2.5 genoemd. De link naar Batman en de Joker daarin is onnodig. Joaquin's beste rol vond ik in Gladiator en deze rol als Joker vindt ik geen plus op zijn c.v. Ik snap absoluut het ophemelen van deze film niet. Ik ben niet in slaap gevallen, omdat ik constant zat te wachten op “nu gaat het gebeuren” om steeds weer te worden teleurgesteld. Dit was het geld van een bioscoopkaartje niet waard. Ze hadden dit dan ook gewoon alleen in 2D moeten draaien en de “Laser Ultra”, Dolby Atmos,Imax, etc. achterwegen moeten laten. Afgestreept, maar een illusie minder. Soms moet je een filmfiguur afsluiten. Een waardige rustplaats geven. Dit vond ik jammer genoeg een slechte poging en het is maar wachten op de volgende “forks”. History of catwoman, How Albert became Albert. Ik wacht met smart op weer een “echte” film waardoor ik in het verhaal wordt getrokken. Ieder zijn smaak natuurlijk, maar ik raad je aan dit een keer thuis op een regenachtige zondag te bekijken.


Mr.Movies

Avatar

Joker is een nieuwe drama thriller geregisseerd en deels geschreven en geproduceerd door Todd Phillips, de regisseur van The Hangover trilogie en Due Date.

De film speelt zich af eind jaren zeventig begin jaren tachtig in de fictieve stad Gotham. Hier werkt Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) als clown, die hoopt door te kunnen breken als stand-up komiek. Arthur leidt verder aan geestelijke gezondheidsproblemen en een hersenstoornis van pathologisch gelach.
Door zijn baan en gezondheidsproblemen wordt Arthur moeilijk serieus genomen door de wereld en is hij vaak het slachtoffer van wrede grappen of gewelddadige acties van mensen die het beter hebben. Al deze ellende van de fysieke en mentale klappen drijven hem langzamerhand tot waanzin. Zo neemt hij uiteindelijk een nieuwe persoonlijkheid aan genaamd Joker.

Deze film is een nieuwe standalone film uit de DC-filmuniversum, die dient als een oorsprongsverhaal van het bekende personage The Joker. Ondanks dat de film is gebaseerd op een fictie personage speelt de film goed realistisch in op hoe genoeg ellende een mens tot waanzin kan drijven. Zo is het soms ook wat ongemakkelijk om bepaalde scenes van deze film te zien, want je ziet hoe en onschuldig zwakker mens door de maatschappij wordt vertrapt. Dit gaat steeds door tot hij zijn breekpunt heeft bereikt en een duistere verandering ondergaat. Zo speelt de film ook goed in op de wereldwijde actualiteit waar bepaalde mensen of bevolkingsgroepen ook als minderen worden gezien of behandelt door anderen. Wat vaak weer leidt tot misdaad of rellen.

De rol van The Joker is al vaker in andere films naar voren gekomen zoals in Batman uit het jaar 1989 waar Jack Nicholson de rol op een eigen, maar wel bekende manier heeft neergezet. In The Dark Knight uit 2008 waar de inmiddels overleden acteur Heath Ledger de rol neer zette en hier een Oscar voor won. En de meeste recente versie waar Jared Leto de rol als kleien cameo op een moderne manier probeerde neer te zetten in de film Suicide Squad. Verder is het personage ook in oude, moderne en animatie tv-series voorgekomen.

Ondanks al deze voorgangers heeft Joaquin Phoenix de rol toch op een goede eigen manier weten neer te zetten. Voor deze rol is hij 24 kilo afgevallen en heeft hij onderzoek gedaan en video's bekeken van mensen die echt de pathologische lach hersenstoornis hebben. Zo komt hij zelf wanneer hij lacht in de film ook over alsof het op een moment pijnlijk onbeheersbaar wordt. Vervolgens toont hij ook kleine aparte oogbewegingen en zenuwtrekkingen met zijn vingers. Door al deze problemen krijg je als kijker snel medelijden met zijn personage tot hij door alle ellende een flinke draai in zijn leven maakt en een duister kant opgaat, waardoor je nu eerder bang voor zijn personage bent, omdat je niet weet wat hij gaat doen. Hij zet de rol ook goed op een verschillende manier neer van de zwakke onzekere man die door de maatschappij blijft worden neergehaald tot hij besluit het duistere criminele pad op te gaan. Zo verandert hij van een onzeker personage langzamerhand in iemand met meer zelfvertrouwen en duistere ideeën.
Naast Joaquin Phoenix levert Robert De Niro ook goed acteerwerk als de gastheer van een praatprogramma. Deze film is ook wat geïnspireerd op de gelijke film The King of Comedy en Taxi Driver waarin Robert De Niro ook personages speelde die wat weg hebben van de Arthur Fleck rol. Voor mensen die bekend zijn met een van deze films kunnen een paar momenten uit deze nieuwe film wel wat overkomen als een gelijk gekopieerde versie.