Taal is zeg maar echt mijn ding
Bij deze romantic comedy had ik zoiets van: soort van chill en leuk, maar totaal eigenlijk helemáál niet zoals het boek, zeg maar.

5,1 details

  • 90 Min
  • Komedie
  • Romantiek
  • Nederland
90 Min Nederland

De onhandige Anne houdt van taal. Bij een glossy waar ze werkt, g ze echter alleen schrijven over zomermode en quinoasalades. Ze wil meer diepgang, een ander leven. Net als ze ontslag wil nemen, wordt ze gekoppeld aan de charmante fotograaf Rick en besluit ze het toch nog een kans te geven.

Regie
Barbara Bredero
Cast
Peter Faber, Lineke Rijxman, Annet Malherbe, Egbert Jan Weeber, Yannick van de Velde, Ali Ben Horsting, Fockeline Ouwerkerk, Rick Paul van Mulligen, Tim Haars, Tina de Bruin, Fajah Lourens, Nick Vorsselman, Tarikh Janssen, Jip Smit, Bilal Wahib, Catalijn Willemsen, Huub Smit.
Release
11.01.2018
Release NL
18.01.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Barbara Bredero | Cast: Fockeline Ouwerkerk (Anna), Egbert Jan Weeber (Timo), Tarick Janssen (Rick), Peter Faber (Werner), Annet Malherbe (Paula), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2018

Er zijn twee soorten taalpuristen. Enerzijds heb je de betweters die de niet te onderdrukken drang hebben iedereen te moeten verbeteren. Ze krijgen jeuk op onbereikbare plekken van taalfouten als 'hij wilt', 'me boek', 'hun hebben', hoe gaat het met jouw?' en de spatieziekte waar de halve bevolking aan lijkt te lijden. Daarnaast heb je de observanten. Zij verwonderen zich over de woorden en zinnen die ze om zich heen horen. Vaak zijn het uitingen die, als je er een beetje bij nadenkt, nergens op slaan.

Columnist en cabaretier Paulien Cornelisse valt overduidelijk in de laatste categorie. Anders dan bij de betweters is zij in staat om de taal te zien als een fenomeen dat zich organisch ontwikkelt en vooral veel verbazing oproept. Cornelisse schreef er een serie columns over voor het NRC die uiteindelijk werden gebundeld in Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding en diens opvolger En Dan Nog Iets. De schrijfster liep flink binnen en beide titels zijn nog steeds bestsellers.