BlacKkKlansman

BlacKkKlansman (2018)

Infiltrate hate.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

BlacKkKlansman is een biografische misdaaddrama geregisseerd door Spike Lee, de regisseur van Do the Right Thing en Malcolm X. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ron Stallworth, de eerste Afro-Amerikaanse agent die wist te infiltreren in de Ku Klux Klan.

In de film werkt Ron Stallworth (John David Washington) als een van de eerste Afro-Amerikanen bij de politie in Colorado Springs. Hier wordt hij door zijn meeste collega's als een mindere behandelt dankzij zijn huidkleur, maar Ron probeert zich hier niet zoveel van aan te trekken.
Om beter werk te krijgen weet Ron telefonisch contact te leggen met de Ku Klux Klan en weet hun interesse te trekken met beledigingen over het donkere volk. Wanneer Ron dan uitgenodigd wordt om langs te komen tijdens een Klan ontmoeting, vraagt hij zijn partner Flip Zimmerman om zijn rol te spelen als persoon.
Zo infiltreren ze in de Klan met Flip als het persoonlijke personage van Ron terwijl Ron zelf als telefonische contact te werk blijft gaan met de Klan. Zo moeten ze de rol van Ron Stallworth blijven spelen tot ze hoog genoeg in de Klan weten te komen om over de meeste geheime plannen toegang te krijgen om deze vervolgens als agenten te kunnen stoppen. Om hier in te kunnen slagen moet Ron en Flip hun acties voor vele geheim zien te houden. Flip is bekend als agent en moet proberen niet teveel op te vallen en Ron kan bevriende Afro-Amerikanen moeilijk waarschuwen zonder weg te geven hoe hij aan de informatie over de gevaarlijke plannen van de Klan is gekomen.

Deze film speelt goed en leerzaam in op de problemen van racisme van vroeger en vandaag de dag. De film speelt zo realistisch in op hoe mensen die vroeger geen blanke christenen waren als mindere werden gezien en behandelt. Ondanks dat dit nu niet meer zo extreem gedaan wordt, gebeurd het helaas nog teveel dat mensen door hun huidskleur of geloof als minderen behandelt gezien of behandelt worden door bijvoorbeeld extreme rechtse politiek of mensen die het minder hebben en hun hier nog steeds de schuld van blijven geven. Daarom is deze film wel belangrijk om te bekijken om over dit onderwerp meer te leren en zien. Zo bevat het einde van deze film echte beelden van waargebeurde racistische situaties van vroeger en nu.
Spike Lee verteld het verhaal in deze film wel wat op een duistere komisch manier om de film ondanks het duistere thema wel leuk te houden. Zo valt er in de film bij sommige scenes wel te lachen, maar in de meeste scenes blijft de film wel serieus en spannend waar de twee agenten hun werk geheim proberen te houden. Spike Lee heeft ook wat lichte aanpassingen aan de film toegevoegd om het meer als film over te laten komen.

Het acteerwerk wordt ook goed en realistische gedaan in de film. John David Washington heeft nog niet veel grote rollen gehad in zijn acteercarrière, maar zet toch goed werk neer als de hoofdrol van deze film. Hij levert ook goed acteerwerk dat goed laat zien hoe lastig zijn personage het heeft in bepaalde scenes in deze film. Aan zijn stem kun je soms wel horen dat hij de zoom van Denzel Washington is, maar ondanks dat stapt hij met deze film wel uit de schaduw van zijn vader.
Adam Driver zet ook goed acteerwerk neer en komt vooral goed naar voren in de spannende scenes waar hij als undercoveragent tussen leden van de Klu Klux Klan zit. Topher Grace speelt David Duke in deze film de leider van de Klan. Het is wel bijzonder om een acteur die vooral bekend is uit de komedieshow That '70s Show nu als de racistische leider van de Klu Klux Klan terug te zien. Hij heeft net zoals andere acteurs die leden van de Klan spelen ook al toegegeven hoe moeilijk het is om zo'n duistere rol te spelen en Topher Grace zei ook dat hij zich erg depressief heeft gevoelt na het spelen van deze rol.