nu in de bioscoop

Tenet (2020)

Time Runs Out

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Tenet is een nieuwe Sci-Fi actie film geregisseerd en geschreven door Christopher Nolan, de regisseur van The Dark Knight trilogie, Inception en Dunkirk.

In de film wordt een CIA-agent (John David Washington) gerekruteerd door een geheime organisatie genaamd Tenet. Hier leert hij over een verborgen koude oorlog tussen Amerika en Rusland, die door nieuwe technologieën de tijd kunnen beïnvloeden. Zo kunnen ze hun kogels opvangen in plaats van afschieten.
Om een Derde Wereldoorlog te voorkomen, moet de CIA Andrei Sator (Kenneth Branagh), een afvallige Russische oligarch zien te stoppen. Hij heeft namelijk voorkennis over hoe hij met tijdinversie de tijd kan beïnvloeden voor slechte en gevaarlijke doeleinden. De CIA moet zich ook training met tijdinversie om de dreigingen voor de wereld te voorkomen.

Christopher Nolan had het idee voor Tenet al 20 jaar in zijn gedachte en planning staan. Het uiteindelijke script van de film heeft hij in de afgelopen vijf jaar geschreven. In een van zijn eerst geregisseerde films Memento uit 2000 speelde Nolan ook met het onderwerp van tijd. Het is leuk om te zien hoe Nolan het onderwerp tijd nu na 20 jaar weer op een andere manier in zijn film verwerkt. Er zijn scenes in de film die zich zowel voorwaarts als achterstevoren afspelen. Om deze scenes goed over te brengen, heeft Nolan elke scene twee keer opgenomen: een keer in vooruitgang en een waar alles achterstevoren gebeurt.

Als fan van de James Bond filmserie heeft Nolan het spionage genre ook in deze film verwerkt, zonder dat hij ideeën of verhaal aspecten van een van de James Bond film zou kopiëren. Door de mix van het spionage genre en de variatie in tijd in de film komt de film wat over als een moderne, originele mix tussen James Bond en Back to the Future.

Christopher Nolan heeft voor deze film geen gebruik gemaakt van een green screen of CGI. Alle beelden zijn op locatie gefilmd en met praktische effecten gemaakt. De explosies en actie scenes in de film zijn allemaal echt en geloofwaardig in beeld gebracht. Hiervoor hebben ze zelfs een echt 747-vliegtuig in een hangar laten botsen en exploderen.

Het acteerwerk wordt ook goed en geloofwaardig gedaan door de cast. De cast moest alle scenes zowel een keer voorwaarts als achterwaarts spelen. Hiervoor moesten ze ook leren hoe ze in een omgekeerde richting moeten praten. Castleden mochten het script alleen in ruimtes doornemen, zodat er geen details van de films voor het uitbrengen van de film met de wereld gedeeld konden worden. Door de coronapandemie kon de film pas maanden later worden uitgebracht in de bioscoop en moesten alle details en geheimen van de film goed verborgen blijven voor de wereld.

Ondanks dat John David Washington voor een groot deel als personages zonder naam door de film gaat, weet hij de film als het hoofdpersonage goed te dragen. Samen met Robert Pattinson spelen ze goed een spionnen duo, die onderzoek doen en naar de kunst van tijdinversie. Elizabeth Debicki speelt ook goed de vrouw van de schurk van het verhaal, bij wie je niet altijd weet of ze te vertrouwen is. Soms is haar personage wel wat te egoïstisch geschreven, waardoor je je aan haar kan irriteren als ze de missie in gevaar lijkt te brengen. Kenneth Branagh speelt ook weer goed de schurk van het verhaal. Ondanks dat zijn personage een dreiging vormt voor de wereldvrede, hebben ze zijn personage toch een goede reden gegeven voor zijn acties.