Tenet (2020)

Time Runs Out

Christopher Nolan raakt enigszins verstrikt in zijn complexe tijdpuzzel.
play

6,9 details

  • 150 Min
  • Actie
  • Drama
  • Thriller
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Canada
150 Min Verenigde Staten

John David Washington is de Protagonist in Christopher Nolan's nieuwe scifi-actiefilm Tenet. Slechts gewapend met één woord - Tenet - moet de Protagonist de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd. Niet tijdreizen, maar inversie...

Regie
Christopher Nolan
Cast
Robert Pattinson, Michael Caine, Aaron Johnson, Kenneth Branagh, Elizabeth Debicki, John David Washington, Clémence Poésy, Martin Donovan, Andrew Howard, Fiona Dourif, Wes Chatham, Anthony Molinari, Yuriy Kolokolnikov, Dimple Kapadia, Denzil Smith, Rich Ceraulo, Himesh Patel, Jonathan Camp, Mark Krenik, Jack Cutmore-Scott, Katie McCabe, Kenneth Wolf Andersen Haugen, Julia-Maria Arnolds.
Release
22.08.2020
Release NL
27.08.2020
Release DVD
21.12.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Christopher Nolan | Scenario: Christopher Nolan | Cast: John David Washington (The Protagonist), Robert Pattinson (Neil), Elizabeth Debicki (Kat), Kenneth Branagh (Andrei Sator), Dimple Kapadia (Priya) e.a.| Speelduur: 150 minuten | Jaar: 2020

Dat Christopher Nolan ooit een film zou maken over tijdreizen, was natuurlijk een kwestie van ehm... tijd. Wanneer vroeg in Tenet een simpel klokje een uur wordt teruggedraaid, lijkt dat een bewuste knipoog van de immer met tijd goochelende filmmaker. Maar je kunt het ook zien als een indicatie dat de gehanteerde tijdreisregels wel wat complexer zullen zijn dan eventjes de klok terugdraaien. Al relatief snel wordt de centrale gimmick gepresenteerd: een omgekeerde ervaring van tijd. Aangezien Nolans oeuvre zich laat samenvatten als een intellectuele puzzelvariant van macho-onderwerpen, hoeven we niet verrast zijn dat dit concept wordt uitgelegd middels een pistool: bij een schot worden kogels niet afgevuurd, maar gaan ze terug in het vuurwapen. Maar deze technologie blijkt ook toepasbaar op mensen, met alle complicaties van dien.

Nu is Christopher Nolan lang niet de eerste die een dergelijk verhaalelement hanteert. Zo introduceerde T.H. Whites hervertelling van de Arthuriaanse legende 'The Once and Future King' al een achterwaarts in de tijd levende Merlijn. Dus wanneer in dat verhaal de jonge Arthur voor het eerst kennismaakt met de oude tovenaar, markeert dat voor laatstgenoemde het afscheid van iemand die hij jaren heeft gekend. Tenet werkt vergelijkbaar, maar net ietsje anders. Waar Merlijn nog wel in staat was te communiceren met mensen die tijd op de gebruikelijke manier ervaren, verkeren 'geïnverteerde' mensen in Tenet consequent in de achteruitmodus. In hun eigen beleving doen ze alles normaal, maar eenieder die voorwaarts in tijd gaat, ziet hen achteruit wandelen en hoort ze achterstevoren praten.

alle artikelen (153)

Tenet Nieuwsberichten

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Tenet

acties