It Chapter Two (2019)

It Ends

Reviews (2)

Popcultuurfreak

Avatar

It Chapter 2 zouden wij moeten kijken met volwassen luiers werd er gezegd.
Dit was naar mijn mening niet het geval.

De losers club komt terug naar Derry. Het monster "It" is teruggekeerd en is klaar om nieuwe slachtoffers op te peuzelen. In dit avontuur confronteren ze It voor de tweede keer en leren ze een manier om "het" volledig te stoppen.

Het lijkt op de structuur van chapter 1, alleen zijn er nu flasbbacks naar anderen evenementen die vroeger allemaal in Derry hebben plaatsgevonden.
Pennywise speelt zich weer in op hun angsten, sommige "scares" vallen een beetje in herhaling met die van de eerste film. Toch werkt Pennywise alleen het best wanneer hij aan het jagen is op kinderen.
Iets aan de executie voelt toch heel nep. Naar mijn mening was de eerste film al veel te afhankelijk van computereffecten, deze keer is het helaas nog erger.

Wat me helemaal uit bepaalde spannende situaties trok was het feit dat de film zo vaak referenties moest maken naar andere horror films. Er is een soort van meta gevoel in de film waardoor ik het niet serieus kan nemen.
En de 'ultieme vorm' van It had ik mij zeker ook anders voorgesteld. Je zou denken dat het brein achter Stranger Things wel iets originele monsterontwerpen zou maken.

Ondanks dat vind ik de paar keren dat Pennywise in de film zit hem heel goed. Helaas kan ik dit door een vleugje te veel komedie niet meer serieus nemen.
De oudere losers club zijn overigens wel amuserend om te volgen. Het is zeker een vermakelijke film, maar niet heel veel meer dan dat. In ieder geval wel wat beter dan de serie uit de jaren 90, maar dat is naar mijn mening geen hoge standaard om te overtreffen.

Mr.Movies

Avatar

It Chapter Two is het vervolg van de eerste It film van 2017. Dit vervolg is weer geregisseerd door Andy Muschietti, die ook het eerste deel heeft geregisseerd.

De film speelt zich 27 jaar later na het eerste deel af. De leden van de Losers Club zijn inmiddels
volwassen geworden en zijn allemaal hun eigen weg in gegaan. Mike Hanlon (Isaiah Mustafa) is het enige lid van de Losers Club die nog in het stadje Derry woont. Wanneer hij leert dat er weer kinderen worden vermist, besluit hij op onderzoek uit te gaan. Zo leert hij dat de kwaadaardige clown Pennywise (Bill Skarsgård) terug is in Derry. Hij informeert de rest van de club en vraagt ze om terug te komen naar Derry.
Als de Loser Club weer
samenkomt, moet Mike de club zien te overtuigen om Pennywise voor eens en altijd te vernietigen. Omdat vele van de club Pennywise en zijn duistere acties uit hun verleden liever willen vergeten, denken ze dat ze Derry beter kunnen verlaten. Mike en de leden die het wel tegen Pennywise willen opnemen, moeten de rest nu zien te overtuigen om de strijd tegen hun jeugdtrauma's toch aan te gaan en zo de kinderen van Derry te beschermen tegen Pennywise.

De verfilming van het eerste deel was een film die ongeveer twee uur en een kwartier duurde. De speeltijd van dit tweede deel is bijna drie uur en deze tijd kun je helaas aanvoelen als kijker. Dit komt door het langdradige tempo van de film, waardoor de film eerder saai en onduidelijk overkomt in plaats van eng of spannend. De onduidelijkheid komt door gemiste uitleg over bepaalde dingen. Deze dingen zijn in het boek en de miniserie wel beter uitgelegd. Als je verder niet bekend bent met een van deze versies blijf je met onbeantwoorde vragen zitten. Voor mensen die verder bekend zijn met horror films kunnen de enge momenten in de film ook wat voorspelbaar overkomen.
Met het eerste deel probeerde regisseur Andy Muschietti ook meer in te spelen op de angsten van kinderen, maar bij dit tweede deel probeert hij meer in te spelen op angsten van volwassenen. Zo spelen beide films wel leuk in op hoe angst kan veranderen in het leven naarmate je ouder wordt.

In deze film hebben ze ook meer gebruik maakt van effecten om de enge wezens in de film naar voren te brengen. Hier hebben ze meer gebruik van gemaakt vergeleken de eerste film. Vaak valt helaas wel terug te zien dat deze wezens met CGI in de film zijn geplaatst, waardoor ze niet altijd even realistisch overkomen en zo ook niet altijd goed werken om je als kijker bang te maken. Bill Skarsgård komt in deze film ook minder voor als Pennywise. Pennywise was in de eerste film en ook in de miniserie meer de vorm die de It gedaante aannam. Omdat dit dan een acteur in een kostuum was, kwam dit geloofwaardige en enger over voor kijkers.
Ze hebben de jonge cast van het eerste deel ook teruggevraagd om nieuwe scenes te maken voor dit tweede deel. De acteurs zijn sinds 2017 wel ouder geworden en lichamelijk wat verandert. Met effecten hebben ze de jonge cast weer kunnen verjongen, zodat ze er weer hetzelfde uitzien zoals ze in 2017 deden. In lichte scenes kun je dit wel terugzien, wat door deze effecten hebben sommige van de cast een aparte gloed om zich heen wat wel even apart of afleiden kan overkomen.

Het beste van deze film is de casting, want de oudere en jongere versie van dezelfde personages uit beide films komen met hun uiterlijk en persoonlijkheid gelijk aan elkaar over. De oude cast heeft net zoals de jonge cast onderling een goed chemie met elkaar als vriendengroep. Ieder acteurs komt goed over in dit tweede deel. Bill Hader komt net zoals Finn Wolfhard in de film met zijn komische momenten en opmerking het beste naar voren.