I Am Not a Witch
Debuterend regisseuse tovert iets te veel kunstjes uit de kast in dit artistieke, maatschappijkritische, ietwat saaie heksendrama.
play

7,2 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Zambia
93 Min Verenigd Koninkrijk

Na een banaal ongeluk in haar dorpje, wordt de achtjarige Shula van hekserij beschuldigd. Na een kort proces wordt ze schuldig bevonden, vastgezet en verbannen naar een heksenkamp in het midden van de woestijn. Daar ondergaat ze een ceremonie waarbij ze ingewijd wordt in haar nieuwe leven als heks. Net als andere bewoners, wordt ze vastgebonden aan een lint dat vastzit aan een boom. Ze krijgt te horen dat ze dat nooit mag verbreken, want dan verandert ze in een geit.

Regie
Rungano Nyoni
Cast
Maggie Mulubwa, Henry B.J. Phiri, Ritah Mubanga, Nellie Munamonga, Nancy Murilo, Dyna Mufuni, Travers Merrill, Chileshe Kalimamukwento, Gloria Huwiler, Benfors 'Wee Do, Boyd Banda, Kalundu Banda, Boniventure, Patricia Carreira, Brisky, Patricia Chaambwa, Mureene Chaba, Janet Chaile, Felix Chibole, Chichi, Martha Chig'Ambo, Masanbo Chikunga, Loveness Chilndo, Joyce Chilombo.
Release
20.10.2017
Release NL
13.09.2018
Release DVD
09.01.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Rungano Nyoni | Cast: Maggie Mulubwa (Shula), Henry B.J. Phiri (Mr. Banda), Dyna Mufuni (Leader), e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2017

De westerse beschaving kent gelukkig al honderden jaren geen serieuze heksenvervolgingen meer. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar op sommige Afrikaanse gronden gelooft men vandaag de dag nog steeds in deze hocus pocus. Regisseuse Rungano Nyoni, zelf geboren in Zambia, zag het met haar eigen ogen. Ze bracht een maand lang door met een groep afgestoten Ghanese vrouwen die waren beschuldigd van hekserij en nu worden uitgebuit in een speciaal 'heksenkamp'. Haar getuigenverslag vormde de ingrediënten voor haar absurde, maar artistieke debuutfilm I Am Not a Witch.

Nyoni neemt de kijker mee naar het Zambiaanse platteland waar de komst van een jong zwervermeisje zorgt voor de nodige oproer in het dorp. Het kind zou een heks zijn. Ze wordt opgenomen in een heksenkolonie, waar de oudere dames haar de naam Shula geven. Allen vastgebonden aan een lang wit lint, verrichten de dames zware werkzaamheden en worden ze uitgebuit als toeristische attractie. Een onzuivere ambtenaar neemt Shula mee op sleeptouw naar een rechtbank en talkshow om daar haar heksenkunsten te vertonen. De verwachtingen zijn hoog. Is het nou een kwade heks of slechts een onschuldig meisje?

videotrailers & clips