Les gardiennes
Tijdens de Eerste Wereldoorlog staan de vrouwen van een boerenfamilie in Frankrijk er alleen voor.
play

7,2 details

  • 138 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Zwitserland
138 Min Frankrijk

Vrouwen worden achtergelaten om op een familieboerderij te werken, terwijl de mannen tijdens de Eerste Wereldoorlog strijden.

Alt titel
The Guardians
Regie
Xavier Beauvois
Cast
Nathalie Baye, Laura Smet, Olivier Rabourdin, Cyril Descours, Nicolas Giraud, Xavier Maly, Alain Artur, Iris Bry, Michel Lamy, Yann Bean, Madeleine Beauvois, Gilbert Bonneau, Adrien Denizou, Marie-Julie Maille, Mathilde Viseux.
Release
06.12.2017
Release NL
08.03.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Xavier Beauvois | Cast: Iris Bry (Francine Riant), Nathalie Baye (Hortense Sandrail), Laura Smet (Solange), Cyril Descours (Georges Sandrail), Gilbert Bonneau (Henri Sandrail), Olivier Rabourdin (Clovis), e.a. | Speelduur: 138 minuten | Jaar: 2017

Het verhaal van Les Gardiennes speelt zich af tussen 1914 en 1919 op een Franse boerderij. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang en de mannen zijn naar het front vertrokken om tegen de Duitsers te vechten, terwijl de vrouwen op het platteland achterblijven. Noodgedwongen houden de vrouwen zich bezig met de taken die voorheen door de mannen werden uitgevoerd. Ze ploegen de aarde, zaaien de zaadjes en oogsten het graan. Ondanks het gezwoeg en geploeter lijkt de tijd voor moeder Hortense en dochter Solange stil te staan.

Les Gardiennes vertoont een aantal overeenkomsten met het vorig jaar verschenen The Beguiled, waarin Nicole Kidman als strenge matriarch een meisjeskostschool bestierde tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Ook in dit Franse plattelandsdrama blijft het oorlogsgeweld buiten beeld, vormen de mannen een bron van dreiging of seksuele drift en viert het feminisme hoogtij. Aardig is vooral dat de vrouwen niet alleen verbaal sterk uit de hoek komen, maar ook de armen uit de mouwen steken en fysiek zwaar werk verrichten als het nodig is.

videotrailers & clips