De achtste dag

De achtste dag (2018)

one financial crisis, seven nerve-wrecking days, On Day Eight

6,5 details

  • 92 Min
  • Documentaire
  • Nederland
  • België
92 Min Nederland

In 2008 stortte het Europese financiële systeem bijna in elkaar. De toenmalige machthebbers kijken terug op zeven spannende dagen en vertellen over de gebeurtenissen destijds en het systeem anno 2017.

Regie
Robert Kosters
Yan Ting Yuen
Cast
Jean-Claude Trichet, Nout Wellink, Didier Reynders, Yves Leterme, Mervyn King, Wouter Bos, Jan Peter Balkenende.
Release
26.04.2018
Release NL
26.04.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Yan Ting Yuen en Robert Kosters | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2018

De meest recente financiële crisis ligt alweer bijna een decennium achter ons, maar de banken kunnen nog steeds rekenen op veel kritiek van de samenleving. Onlangs nog werd een riante salarisverhoging van de topman van één van Neerlands grootbanken binnen een week teruggedraaid na een immense publieke en periodieke verontwaardiging. Het vertrouwen in de financiële wereld is een typisch voorbeeld van iets dat per voet komt en per paard gaat.

De kredietcrisis ontstond in de Verenigde Staten toen Lehman Brothers in de gevarenzone belandde en er een reddingsoperatie van de regering nodig was. Aandelenkoersen zakten en het duurde niet lang voor de misère ook in Europa voelbaar werd. De waarde van het Belgische Fortis stortte finaal in. Het aandeel dook in amper een dag twintig procent naar beneden. Er was dus spreekwoordelijke stront aan de knikker die niet beperkt bleef tot enkel onze zuiderburen. Fortis sleurde namelijk banken als ING, ABN AMRO en SNS mee in zijn val.

videotrailers & clips