Doctor Sleep (2019)

Dare to go back.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Doctor Sleep is het bijna 40-jarige vervolg van horror klassieker The Shining. Dit vervolg is geregisseerd en geschreven door Mike Flanagan, de regisseur van Oculus, Hush en Ouija: Origin of Evil.

In de film is Dan Torrance (Ewan McGregor) inmiddels volwassen geworden. Hij heeft zijn getraumatiseerde jeugdervaringen achter zich gelaten en zijn gave van the Shining nu onder controle.. In de staat New Hampshire meldt Dan zich bij een AA-gemeenschap om zijn alcoholverslaving onder controle te houden. Hij krijgt hier een baantje bij een verpleeghuis waar hij zijn gave voor goede doeleinden weet te gebruiken. Zo lijkt hij zijn leven op een normale rustige manier te kunnen leiden. Als Dan met zijn Shining gave een telepathische connectie met het jonge meisje Abra Stone (Kyliegh Curran) krijgt, leert hij dat een sekte genaamd the True Knot onder leiding van Rose the Hat (Rebecca Ferguson) jaagt op mensen die ook een Shining gave hebben. Wanneer the True Knot Abra en haar gave gespot hebben en nu achter haar aankomen, moet Dan zijn eigen gave weer leren gebruiken om Abra te helpen. Hiervoor moet hij wel weer de confrontatie aangaan met zijn jeugdtrauma's.

Mike Flanagan had de lastige taak om met dit vervolg zowel de fans van de film The Shining en het Stephen King boek Doctor Sleep tevreden te maken met dit vervolg. Stephen King is schrijver van beide boeken, maar was niet tevreden over Stanley Kubrick zijn verfilming van The Shining. Mike Flanagan moest Stephen King zo eerst zien over te halen om toch elementen uit de Shining film in deze nieuwe film te gebruiken.. Zo probeert hij met deze film een balans te houden tussen de verschillende elementen om zowel de fans van de boeken en de film tevreden te houden. Fans moeten zo rekening houden dat ze zowel elementen uit de film en het boek krijgen terug te zien in deze nieuwe film. Deze film komt wel echt over als een verfilming van een Stephen King boek, maar heeft toch ook wat elementen die je in een Stanley Kubrick film terug kan zien. Sommige elementen uit de Kubrick film zijn wel wat te herhaaldelijk of overdreven in deze nieuwe film geplaatst, zoals bijvoorbeeld de terugkomst van bekende plaatsen, gebeurtenissen of personages.
Mike Flanagan probeert ook een balans te behouden in de film tussen de verschillende personages. Zo begrijp je hoe personages met een Shining gave zich voelen of gedragen, maar je krijgt ook te zien waarom personages uit the True Knot nou op mensen met een Shining gave jagen. Zo begrijp je als kijker beide kanten van het verhaal.

Als horror film is deze film gelukkig ook niet gevuld met te veel simpele jump scares, maar weet Mike Flanagan net als Stanley Kubrick de film spannend te houden met een onzekere en gruwelijke sfeer. Zo is de film wel meer spannend dan echt eng.

Ewan McGregor levert goed acteerwerk als een oudere versie van Dan Torrance. Hij komt goed over als iemand die zijn getraumatiseerde verleden achter zich probeert te laten en met goede daden andere probeert te helpen. Kyliegh Curran levert voor een jonge beginnende actrice ook goed passend werk in deze film. Rebecca Ferguson levert ook leuk acteerwerk als de leider van the True Knot. Ze weet voor wat spannende momenten te zorgen, maar is nooit zo intens als Jack Nicholson was in The Shining.