Anna's War (2018)

Een Joods meisje probeert te overleven door zich te verstoppen in een schoorsteen. De Tweede Wereldoorlog op de vierkante meter.
play

7,0 details

  • 74 Min
  • Drama
  • Rusland
74 Min Rusland

Het verhaal van Anna's War speelt zich af in november 1941 in het door de Nazi's bezette Oekraïne. Een jong Joods meisje komt bij bewustzijn en wordt wakker onder een laag verstikkende en zwarte aarde. Ze blijkt zich in een massagraf te bevinden en heeft de slachting wonderbaarlijk genoeg overleefd. Maar het waargebeurde verhaal van Anna is daarmee nog niet voorbij, want ze moet de rest van de oorlog nog zien te overleven.

Regie
Aleksei Fedorchenko
Cast
Konstantin Itunin, Marta Kozlova, Sergey Fedorov, Aleksandr Vakhov, Egor Partin.
Release
28.01.2018
Release NL
02.05.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Aleksey Fedorchenko | Cast: Marta Kozlova (Anna), Egor Partin (politieman), Sergey Fedorov, Yekaterina Sokolova, Konstantin Itunin, e.a. | Speelduur: 74 minuten | Jaar: 2018

Aan het begin van Anna's War is nog even niets te zien, alleen te horen. Een gillende mensenmassa, ronkende voertuigen, soldaten die bevelen geven, geweerschoten en blaffende honden. Daarna blijft het angstvallig stil en komt het resultaat van de gruweldaad in beeld. De melkwitte ledematen van de omgebrachte Joden steken scherp af tegen de gitzwarte aarde. In close-up zweeft de camera boven de dode slachtoffers om langzaam maar zeker uit te komen bij een overlevende: de zesjarige Anna. Ze kruipt onder het levenloze lichaam van haar moeder vandaan en begint te huilen.

De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog zijn zo diep in ons collectieve bewustzijn verankerd, dat beelden van een massagraf nauwelijks nog om een filmische context vragen. Naar een dergelijk tafereel kijken went nooit. Toch is het de Russische regisseur Aleksey Fedorchenko niet te doen om het creëren van een goedkoop schokeffect. Het is eerder omgekeerd: de filmmaker doet zijn uiterste best om te zoeken naar een vorm van schoonheid te midden van alle gruwel. Soms levert dat poëtische plaatjes op, met dorre blaadjes en strohalmen, die ritselen en verstuiven in de wind.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Anna's War

acties