Official Secrets

Official Secrets (2019)

Nothing is More Dangerous Than the Truth

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Official Secrets is een nieuwe drama thriller geregisseerd en deels geschreven door Gavin Hood de regisseur van Eye in the Sky en X-men Origins: Wolverine.
De film gaat over het waargebeurde verhaal van Katharine Gun (Keira Knightley), die als tolk werkt. Hier vertaalt ze een memo over informatie over hoe de Irak-invasie van 2003 mogelijk is geworden. Ze deelt deze informatie en zo komt het bij journalist Martin Bright (Matt Smith) terecht, die het met de rest van de wereld deelt. Wanneer hem wordt gevraagd wie zijn bron is, wordt er een onderzoek gestart dat terugleidt naar Katharine haar bedrijf. Katharina komt zo voor de keuze te staan op te biechten dat ze de memo gelekt heeft met het risico zo als landverrader te eindigen. Als ze zich stilhoudt kan de oorlog gewoon doorgaan en neemt de hoeveelheid oorlogsslachtoffers toe zonder dat de wereld weet dat deze oorlog voorkomen had kunnen worden.
Deze film toont goed hoe het doen van de juiste daad iemand onrechtvaardig in de problemen kan brengen dankzij de corrupte kant van de overheid. Zo kan het hoofdpersonage door deze goede daad als gevolg alles verliezen zoals haar baan, huwelijk en uiteindelijk onterecht in de gevangenis eindigen.
De film maakt gebruik van echt beeldmateriaal van het nieuws en hoe de politiek hierop reageerde in een poging hun acties te verbergen. Met de informatie die nu bekend is over wat bepaalde politici vroeger hebben gedaan dat tot verkeerde dingen heeft geleid, toont deze film goed hoe deze mensen dit verborgen probeerde te houden voor de rest van de wereld. Dit toont ook hoe ze op corrupte manieren mensen die dit nieuws met de wereld probeerde te delen de kop indrukte. Dit speelt ook in op de actualiteit waar politici nu nog steeds dingen verkeerd doen en er zo mensen dankzij hun fouten in de problemen komen.
Het acteerwerk wordt goed gedaan door de filmcast. Dit is sinds The Imitation Game van 2014 weer een van Keira Knightley haar beste grootte rol in een film. Ze brengt goed over hoe het doen van een goede daad tegenover een corrupte politici iemand in de problemen kan brengen. Zo verandert ze haar rol van held naar onderduiker tot op het eind naar onterecht slachtoffer. Matt Smith speelt zijn rol ook goed, maar zijn personage komt meer over als een tussenrol die de acties van het hoofdpersonage uiteindelijk op een grotere manier met de wereld deelt. Ralph Fiennes speelt later in de film ook goed de rol van Katharine haar advocaat, die ondanks alles voor rechtvaardigheid probeert te zorgen.