Official Secrets

Official Secrets (2019)

Nothing is More Dangerous Than the Truth

Welke regels mag je breken om ervoor te zorgen dat de overheid zich aan de regels houdt?
play

6,9 details

  • 112 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Thriller
  • Romantiek
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
112 Min Verenigde Staten

Official Secrets van de Oscarwinnende regisseur Gavin Hood (Eye in the sky) vertelt het waargebeurde verhaal van Katherine Gun (Keira Knightley). Een klokkenluider van de Britse geheime dienst die tijdens de aanloop naar de Irak-invasie in 2003, vertrouwelijke NSA-documenten lekte waarin een illegale spionageoperatie tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werd onthuld. Met een groot eigen risico publiceerde journalist Martin Bright het gelekte document in de Londense krant The Observer, waarna het wereldwijd de krantenkoppen haalde. Katherine werd door haar regering een verrader genoemd en beschuldigd van het overtreden van de ‘Official Secrets Act’. Katherine weigerde te buigen en bleef bij haar standpunt, ook al werd haar leven en dat van haar geliefden hiermee in gevaar gebracht.

Regie
Gavin Hood
Cast
Keira Knightley, Matt Smith, Ralph Fiennes, MyAnna Buring, Rhys Ifans, Indira Varma, Katherine Kelly, Shaun Dooley, Chris Larkin, Matthew Goode, Tamsin Greig, Monica Dolan, Hattie Morahan, Conleth Hill, Jack Farthing, Jeremy Northam, Kenneth Cranham, Hanako Footman.
Release
28.01.2019
Release NL
24.10.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Gavin Hood | Cast: Keira Knightley (Katharine Gun), Matt Smith (Martin Bright), Matthew Goode (Peter Beaumont), Ralph Fiennes (Ben Emmerson), Adam Bakri (Yasar Gun), e.a.| Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2019

Met het Oscarwinnende Tsotsi had de Zuid-Afrikaanse regisseur Gavin Hood een ticket naar Hollywood te pakken, maar eenmaal daar ging hij al snel onderuit met X-Men Origins: Wolverine. Nu verdient elke regisseur wel een uitglijder op zijn cv, maar Hood lijkt hier tien jaar later nog steeds op aangekeken te worden. Waarschijnlijk dat hij daarom ver bij dergelijke grote studioprojecten vandaan blijft en zich meer toelegt op kleinschaligere prestigefilms waarin gewichtige zaken aan bod komen. Met Official Secrets duikt hij voor de derde keer in de War on Terror. Na martelpraktijken in Rendition en droneaanvallen in Eye in the Sky, wordt ditmaal ingegaan op de leugens van de Britse regering in aanloop naar de Irakoorlog.

Official Secrets vertelt het waargebeurde verhaal van klokkenluider Katharine Gun, die in 2003 werkzaam was voor de Britse inlichtingendienst GCHQ. Niet als hoge officier, maar simpelweg als jonge kantoormedewerkster met als taak opgenomen Chinese telefoongesprekken te beluisteren op aanwijzingen voor mogelijke aanslagen. Wat dat betreft lijkt haar werk niet bijster veel af te wijken van de praktijken waar Edward Snowden later voor zou waarschuwen. Maar met een overheid die zijn burgers in de gaten houdt om de rotte appels ertussenuit te vissen, heeft zij geen problemen. Haar morele bezwaren ontstaan pas met het verschijnen van een interne memo waarin staat dat de Britse organisatie zijn Amerikaanse collega's van de NSA dient te assisteren in het vergaren van chantabele informatie over VN-lidstaten die dwarsliggen in het steunen van een resolutie voor de op handen zijnde Irakoorlog. Een schimmige vriendendienst om de trans-Atlantische banden te versterken.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Official Secrets Nieuwsberichten