Keira Knightley en Matt Smith tekenen voor 'Official Secrets'

Keira Knightley en Matt Smith tekenen voor 'Official Secrets'

Een bizar verhaal komt naar het witte doek.

Keira Knightley en Matt Smith hebben getekend voor de hoofdrollen in een biopic over Katharine Gun. Zij was een klokkenluider binnen het GCHQ, die een illegale NSA-operatie blootlegde. Dat kostte haar uiteindelijk heel wat.

Knightley neemt het over van Natalie Dormer, die de rol van Gun zou spelen toen Justin Chadwick nog als regisseur bij het project betrokken was. Nu zal Gavin Hood de film regisseren en zijn er dus nieuwe castleden gezocht.

Het verhaal begint in 2003, als de 28-jarige Gun als vertaler van Mandarijn werkt voor de Britse inlichtingendienst, GCHQ. Daar ontving ze een vertrouwelijke mail over een geheime operatie van de NSA. Daarbij kreeg ze het verzoek om de kantoren van zes landen in de Verenigde Naties af te helpen luisteren: Angola, Bulgarije, Kameroen, Chili, Guinea en Pakistan. Die landen konden helpen bepalen of de Irak-invasie wel plaats kon vinden.

Gun liet de mail zien aan een vriendin, die hem vervolgens aan The Observer gaf. Gun werd daarop gearresteerd en werd aangeklaagd voor het breken van de Official Secrets Act. Uiteindelijk liet men de aanklacht vallen, naar verluidt omdat er geheimen blootgelegd zouden worden in de rechtszaak die niet openbaar mogen worden gemaakt.

NieuwsFilm

meest populair