Keira Knightley onthult geheimen in 'Official Secrets'

Knightley is gecast als klokkenluidster Katharine Gun in de nieuwe spionagefilm.


Keira Knightley, die net veel lof heeft ontvangen op Sundance voor het kostuumdrama Colette, waar die film zijn wereldpremière beleefde, slaat een andere richting in door de rol van Katharine Gun op zich te nemen in de nieuwe spionagefilm Official Secrets.

Katharine Gun, een voormalig vertaalster van Mandarijn, was in 2003 een klokkenluidster van de notoire Britse geheime dienst GCHQ. Gun belandde op de voorpagina's van de Britse kranten nadat zij een geheime memo van de Amerikaanse NSA liet uitlekken waarin werd voorgesteld dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk extra druk zouden uitoefenen op zes twijfelende staten in de VN Veiligheidsraad, om te stemmen vóór de aanstaande invasie van Irak.

Gun werd vervolgens gearresteerd, tot woede van het Britse volk. De Britse autoriteiten lieten daardoor de zaak vallen, meteen aan het begin van haar rechtszaak in 2004.

Naast Keira Knightley zal Matt Smith (de elfde Dokter in Doctor Who) te zien zijn als de journalist van The Observer die het verhaal bekend maakte in zijn krant. Gavin Hood (Eye in the Sky, Ender's Game gaat de film regisseren.

NieuwsFilm