Ender's Game (2013)

This is not a game

Deze verfilming van het gelijknamige boek van Orson Scott Card brengt interessante thema's terug in het sciencefictiongenre, maar helaas niet met volle overtuigingskracht.
play

6,0 details

  • 114 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
114 Min Verenigde Staten

De film speelt zich af in de toekomst waarin de mensheid nauwelijks weet te overleven in de oorlog met de Formics, een buitenaards insectenras. In voorbereiding op een derde invasie heeft een internationale vloot een school opgebouwd om de meest getalenteerde kinderen op te leiden tot toekomstige commandanten. De hoofdpersoon, Ender Wiggin, komt op zeer jonge leeftijd in een trainingscentrum terecht dat ook wel bekendstaat als 'Battle School'. De leraren trainen door middel van oorlogstechnieken in combinatie met ontzettend moeilijke spellen waardoor het tactische genie bij Ender naar boven wordt gehaald.

Regie
Gavin Hood
Cast
Harrison Ford, Hailee Steinfeld, Ben Kingsley, Viola Davis, Abigail Breslin, Asa Butterfield, Moises Arias, Nonso Anozie, Aramis Knight, Jimmy 'Jax' Pinchak, Khylin Rhambo, Cameron Gaskins, Suraj Partha, Conor Carroll, Caleb J. Thaggard.
Budget
$ 110.000.000
Opbrengst
$ 125.537.191
Release
01.11.2013
Release NL
23.01.2014
Release DVD
06.05.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Gavin Hood | Cast: Asa Butterfield (Ender Wiggin), Harrison Ford (Colonel Hyrum Graff), Viola Davis (Major Gwen Anderson), Hailee Steinfeld (Petra Arkanian), Ben Kingsley (Mazer Rackham), e.a.| Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2013

Gavin Hood is een regisseur op wie maar moeilijk een pijl te trekken is. De Zuid-Afrikaan kreeg acht jaar geleden zijn voet tussen de deur van Hollywood toen hij voor het intieme Tsotsi de Oscar voor beste buitenlandstalige film kreeg toegekend. Zijn eerste Hollywoodfilm was Rendition, die weliswaar capabel was gemaakt, maar ook droop van het idealisme. Hoe anders was dat bij het uiterst lompe X-Men Origins: Wolverine, waarin de maatschappelijk relevante thema’s uit zowel Hoods eerdere films als de voorgaande delen van de X-Men-reeks volledig waren vervangen door actiefilmclichés. Het herinnerde iedereen er even aan dat Hood naast regisseur ook als acteur actief is geweest in actiefilms van B-niveau. Omdat niet geheel duidelijk is waar Hood als regisseur precies staat, valt van zijn nieuwste film, Ender’s Game, moeilijk te zeggen of het nu een gelukstreffer is of een gemiste kans. Misschien wel allebei.

Ender’s Game is Hoods eerste film sinds Tsotsi waarvoor hij het script heeft geschreven, al betreft het in dit geval een bewerking van het gelijknamige boek uit 1985. Auteur van dit boek Orson Scott Card had de intentie zelf het script te schrijven voor de verfilming, maar door zijn conservatieve opvattingen over homoseksualiteit en de drang daarover te publiceren, besloot de studio zijn heil te zoeken bij een ander. Vanuit marketingoogpunt misschien een goed idee (al kreeg de film alsnog te maken met een boycot), maar voor de bewerking lijkt men vrij krampachtig te hebben vastgehouden aan het bronmateriaal. Het resulteert in het aloude 'te veel gebeurtenissen in te weinig tijd'.

videotrailers & clips

alle artikelen (20)

Ender's Game Nieuwsberichten

Laatste reacties

Banned

"...[quote=Tarkus]Goed gemaakte SF film, vooral de beelden dan. Het verhaal is wat minder, maar het is......"

Tarkus

"...Goed gemaakte SF film, vooral de beelden dan. Het verhaal is wat minder, maar het is hoe je het bek......"

Ender's Game

acties