Recensie

Ender's Game (2013)

Deze verfilming van het gelijknamige boek van Orson Scott Card brengt interessante thema's terug in het sciencefictiongenre, maar helaas niet met volle overtuigingskracht.

door Thierry Verhoeven om 19:55 in RECENSIES
Ender's Game poster
Regie: Gavin Hood | Cast: Asa Butterfield (Ender Wiggin), Harrison Ford (Colonel Hyrum Graff), Viola Davis (Major Gwen Anderson), Hailee Steinfeld (Petra Arkanian), Ben Kingsley (Mazer Rackham), e.a.| Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2013

Gavin Hood is een regisseur op wie maar moeilijk een pijl te trekken is. De Zuid-Afrikaan kreeg acht jaar geleden zijn voet tussen de deur van Hollywood toen hij voor het intieme Tsotsi de Oscar voor beste buitenlandstalige film kreeg toegekend. Zijn eerste Hollywoodfilm was Rendition, die weliswaar capabel was gemaakt, maar ook droop van het idealisme. Hoe anders was dat bij het uiterst lompe X-Men Origins: Wolverine, waarin de maatschappelijk relevante thema’s uit zowel Hoods eerdere films als de voorgaande delen van de X-Men-reeks volledig waren vervangen door actiefilmclichés. Het herinnerde iedereen er even aan dat Hood naast regisseur ook als acteur actief is geweest in actiefilms van B-niveau. Omdat niet geheel duidelijk is waar Hood als regisseur precies staat, valt van zijn nieuwste film, Ender’s Game, moeilijk te zeggen of het nu een gelukstreffer is of een gemiste kans. Misschien wel allebei.

Ender’s Game is Hoods eerste film sinds Tsotsi waarvoor hij het script heeft geschreven, al betreft het in dit geval een bewerking van het gelijknamige boek uit 1985. Auteur van dit boek Orson Scott Card had de intentie zelf het script te schrijven voor de verfilming, maar door zijn conservatieve opvattingen over homoseksualiteit en de drang daarover te publiceren, besloot de studio zijn heil te zoeken bij een ander. Vanuit marketingoogpunt misschien een goed idee (al kreeg de film alsnog te maken met een boycot), maar voor de bewerking lijkt men vrij krampachtig te hebben vastgehouden aan het bronmateriaal. Het resulteert in het aloude 'te veel gebeurtenissen in te weinig tijd'.

In de drieëntwintigste eeuw is de aarde herstellend van een oorlog met het buitenaardse ras Formics. Deze strijd werd weliswaar gewonnen door de mensheid, maar tegen een dusdanig hoge prijs dat men jaren later nog altijd paraat staat voor toekomstige dreigingen. Hiervoor wordt gezocht naar ‘andersdenkende soldaten’, wat resulteert in het rekruteren van kinderen met tactische vaardigheden. De tamelijk verlegen Ender Wiggin wordt geselecteerd voor een militaire school in de ruimte, waar hij niet zozeer een opleiding als wel een selectie ondergaat. Hij is echter de jongste van drie kinderen en worstelt met de verwachtingen nadat zijn oudere zus te empathisch werd bevonden voor de strijd en zijn oudere broer lichtelijk psychotisch bleek te zijn.

Het is haast opvallend dat Ender niet de gebruikelijke initialen JC heeft, want zijn messiaanse status liegt er niet om. Zijn superieuren lijken al snel te hebben besloten dat de niet volgens de regels spelende Ender de uitverkorene is, waarna elk incident waarin hij verzeild raakt hem alleen maar verder brengt in zijn militaire carrière. Wat helpt is dat de kolonel die zich bezighoudt met het selectieproces wordt gespeeld door Harrison Ford. Die draait weliswaar iets te veel op de automatische piloot, maar zijn casting helpt een hoop. Ford moest het in zijn iconische rollen immers ook nooit hebben van fysieke overmacht, maar vooral gebruikmaken van de elementen en de omstandigheden in zijn voordeel benutten.

Ender’s Game is een van die unieke gevallen waarvan de parodie erop eigenlijk al is gemaakt. Geruime tijd geleden zelfs: Starship Troopers kwam zestien jaar geleden uit, maar werd tijdens de Bush Administration alleen maar actueler. Dat de satire er duimendik bovenop lag, had overigens weinig te maken met het gelijknamige boek waarop de film gebaseerd werd. De satirische elementen kwamen van de hand van regisseur Paul Verhoeven en diens scenarist, die overduidelijk niets moesten hebben van de lichtelijk fascistische toon van het boek. Bij Ender’s Game wordt de uitgedragen ideologie zonder enige ironie omarmd, wat enkele wrange situaties oplevert. Een kort momentje wordt het concept van kindsoldaten benoemd, maar daarna nooit meer aangehaald. Morele implicaties blijven onbesproken en worden pas in het laatste kwartier aangesneden.

Dat laatste is vooral opvallend omdat allerlei andere thema’s juist volop worden behandeld. Van leiderschap tot militaire agressie; je zult zelden twee personages over koetjes en kalfjes zien praten. Dat leidt er helaas toe dat sommige beloften niet worden waargemaakt. Zo stelt Fords personage op een zeker moment dat Enders pelotongenoten geen vrienden maar concurrenten zijn. Van concurrentie blijkt uiteindelijk maar weinig sprake wanneer Ender aan het slot een team van bevriende ondergeschikten mag leiden. Aan de andere kant is het wel weer eens verfrissend een sciencefictionfilm te zien waarin de focus niet ligt op vechtende robots of exploderende ruimteschepen. Het zijn vooral de personages en thema’s die de dienst uitmaken. Zelfs al zijn die niet zo denderend uitgewerkt.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

movieboy

Avatar

3 sterren? geef het tenminste een 3.5 :D of een 4

Ik heb hem onlangs gezien en het was een zeer goede film. Het is wel jammer dat het in de box office een flop werd want ik had graag het vervolg gezien. Ik had eigenlijk geen al te hoge verwachtingen voor de film doordat er een kleine in speelde die ik niet kende en omdat het niet echt hoog scoorde. Ik gaf het een kans en was zeker niet teleurgesteld.

Een vermakelijk film.

Muufley

Avatar

Recent gezien, leuke film met eens per uitzondering geen irritante kindacteurs. Die Asa Butterfield acteert sterk en dat eindgevecht is gewoonweg WOW.

Rare recensie trouwens, er wordt nogal wat in onrechtstreekse termen over de film zelf gesproken.

benjamin

Avatar

Mij lijkt dit zo'n typisch voorbeeld van een film die je dan niet in de bioscoop gaat zien omdat het net niet goed genoeg lijkt (er worden veel films uitgebracht en ik kan niet alles bekijken) en waarvan je het dan toch achteraf zonde vindt dat het zo zwaar flopt.

Want op bepaalde vlakken zal alles wel dik in orde zijn: zeker de cast heeft zowel bij de 'grote namen' als bij de jonge sterretjes het talent en (ook al willen sommigen het niet toegeven) het boek zal wel iets te bieden hebben.

Muufley

Avatar

benjamin "Mij lijkt dit zo'n typisch voorbeeld van een film die je dan niet in de bioscoop gaat zien omdat het net niet goed genoeg lijkt (er worden veel films uitgebracht en ik kan niet alles bekijken) en waarvan je het dan toch achteraf zonde vindt dat het zo zwaar flopt.

Want op bepaalde vlakken zal alles wel dik in orde zijn: zeker de cast heeft zowel bij de 'grote namen' als bij de jonge sterretjes het talent en (ook al willen sommigen het niet toegeven) het boek zal wel iets te bieden hebben."


Heb er spijt van dat ik dit niet in de bios heb gezien, de film leent zich er wel toe vooral door de battle room scenes en de gigantische ruimtegevechten.

YOLO

Avatar

Een sci-fi film met Harrison Ford is voor mij wel een bioscooptripje waard.
En 4 weken komt La strategie ender al uit op BR in Frankrijk. Dus misschien wel een aankoop.

Masterbrain

Avatar

Is al een maand of 2 uit in onze buurland BELGIE , Het is een film dat fysiek erg mannelijk is ,en mentaal hard probeert om ook het hoge mannelijkheid te halen , maar faalt door de eeuwige jeugd dat er altijd nog niet is uitgesmeten.

Rupee

Avatar

Gisteren gezien, en een puike actiefilm hoor. Ik heb het boek vorig jaar gelezen; natuurlijk kan er in een film - wegens tijdgebrek - minder aandacht geschonken worden aan (bijvoorbeeld) de relatie tussen Ender en zijn broer. En zo kan ik nog wel een hele lijst opnoemen.

Als je op zoek bent naar popcornvermaak kan ik je deze film van harte aanraden. Ondanks de verschillen met het boek is het namelijk een prima film!

nicolaas1982

Avatar

Het is een goede film..
Ik heb ook het boek gelezen en miste wel wat diepgang vanuit het boek en er zijn ook wat scenes weggelaten.. jammer..
wat ik wel jammer vind is dat deze recensie best wel spoilerachtig is..
Maar dat is mijn menig!
Het mooie aan jullie is dat jullie best cryptisch zijn, maar jullie verhullen best aardig wat over de film!
Voor mij zeker een hogere score.. 3.5 is beter..

eltorro

Avatar

De film was inderdaad veelste kort, het had beter allemaal naar 2 en een half uur opgerekt kunnen worden.

Muufley "Recent gezien, leuke film met eens per uitzondering geen irritante kindacteurs. Die Asa Butterfield acteert sterk en dat eindgevecht is gewoonweg WOW."

Ik moet zeggen dat ik nog nooit zo'n groot ruimte gevecht in een film heb gezien, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat het allemaal zo saai en ongeïnspireerd in beeld was gebracht. Het gevecht zelf was ook erg kort. Had soms ook het idee dat het zo uit een game kon komen, ondanks dat de special effect's verder prima waren. De film was verder wel oke, maar niet meer dan 3 sterren waard.

Touchwood

Avatar

"Zo stelt Fords personage op een zeker moment dat Enders pelotongenoten geen vrienden maar concurrenten zijn. Van concurrentie blijkt uiteindelijk maar weinig sprake wanneer Ender aan het slot een team van bevriende ondergeschikten mag leiden."

Hij zet ze zelfs bewust tegen hem op. Dit met de bedoeling om het uiterste uit Ender te halen, op deze manier wordt hij op zichzelf teruggeworpen daar men, van hogerhand, op korte termijn dient te kunnen bepalen welke sprongen hij als kat in ’t nauw maakt. De dreiging van de ‘Buggers’ is immers nakende.

Tussen de geplande gevechten voor het klassement in de battle room door, mag Ender echter voor zichzelf trainen. Gaandeweg sluiten zich daar meerdere ‘kindsoldaten/misfits’ bij aan en wanneer de ene overplaatsing na de andere plaatsvindt en hij dus met meerdere pelotonleiders in aanraking komt wint hij aan respect. Van vriendschap kan, met het einddoel in zicht, nauwelijks sprake zijn, onderlinge concurrentie is uiteindelijk helemaal uit den boze wanneer het behoud van de aarde op het spel staat.

Zo is het in elk geval in het boek, de film heb ik nog niet gezien, maar ik hoop toch dat een en ander goed wordt weergegeven. Op zich een vrij omvangrijke taak, aangezien de beleving in het boek zich heel erg toespitst op wat zich in Ender’s hoofd afspeelt. En hoe kun je nu een complexe gedachtegang en beleveniswereld goed vangen. Een probleem wat uiteraard niet enkel voorbehouden is aan de boeken van Orson Scott Card.

"Een kort momentje wordt het concept van kindsoldaten benoemd, maar daarna nooit meer aangehaald. Morele implicaties blijven onbesproken en worden pas in het laatste kwartier aangesneden."

De Buggers kunnen voorspelbare strategieën doorzien en leren snel. Er worden kinderen gerekruteerd doordat zij onbevangen zijn en minder voorspelbaar in hun, vaak, verrassende en kinderlijk (...) eenvoudige oplossingen voor een probleem. Morele implicaties blijven waarschijnlijk nagenoeg onbesproken daar zij minder van belang zijn wanneer het behoud van de gehele mensheid op het spel staat.

Jammer dat dit blijkens jouw woorden dus ook niet duidelijk wordt in de film.
En dan die magere score aan sterren... ik vrees het ergste. ;) Maar ga 'm uiteraard nog wel zien.

Thiver

Avatar

nicolaas1982 "Het mooie aan jullie is dat jullie best cryptisch zijn, maar jullie verhullen best aardig wat over de film!"

Verhullen? :? Bedoel je niet onthullen?

Touchwood "Morele implicaties blijven waarschijnlijk nagenoeg onbesproken daar zij minder van belang zijn wanneer het behoud van de gehele mensheid op het spel staat."

Maar is dat dan daadwerkelijk het geval? Er lijkt namelijk vooral sprake van preventieve oorlogsvoering. Ender stelt op een zeker moment dat het er niet zozeer om draait dát ze winnen, maar hóé ze winnen. Als dit personage kan bedenken dat de zaken niet geheel zwart-wit zijn, waarom staan de makers er dan vrijwel nooit bij stil? Voor een dusdanig drastische maatregel als het gebruik van kindsoldaten, mag de urgentie wel iets duidelijker worden geschetst. Sowieso interessant dat we alleen personages onder de twintig en boven de vijftig zien. Je zou toch denken dat daartussen een volledige generatie zit die zich dienstbaar zou kunnen maken bij een strijd als deze...

Touchwood "En dan die magere score aan sterren... ik vrees het ergste. ;)"

Als je dit al mager vindt, kun je de recensies van NU.nl en Cinema.nl maar beter links laten liggen. Smiley face

eltorro

Avatar

Airbender "De film heet ook Ender's 'GAME' ....."

Dat klopt, maar dat geeft geen reden om het allemaal zo in beeld te brengen, ik mag ook wel hopen dat de games in de toekomst wat boeiender zijn:P En we weten allemaal dat dat juist geen games waren.

Touchwood

Avatar

"Touchwood" "Morele implicaties blijven waarschijnlijk nagenoeg onbesproken daar zij minder van belang zijn wanneer het behoud van de gehele mensheid op het spel staat."

"Thiver" "Maar is dat dan daadwerkelijk het geval? Er lijkt namelijk vooral sprake van preventieve oorlogsvoering. Ender stelt op een zeker moment dat het er niet zozeer om draait dát ze winnen, maar hóé ze winnen."

Je moet verschil maken tussen de games in de battle room en het uiteindelijke gevecht om de aarde. En in de battle room is het inderdaad van belang hóe je de games ingaat en hoe je jezelf staande (zwevende in dit geval) houdt. Hier vindt de schifting plaats, hier word je gewogen en te licht bevonden wanneer je als briljant strateeg een psychotische inslag blijkt te hebben of op cruciale momenten niet snel genoeg kunt handelen.
Dit alles om het laatste gevecht om de aarde met de sterkst mogelijke bezetting in te gaan met de juiste leider.
Wanneer je zijn boeken niet kent, helpt het misschien om te weten dat in Orson Scott Card’s werk vaak het innerlijke gevecht om (geestelijk) zelfbehoud, centraal staat. Simpel gezegd de strijd tussen goed en kwaad en hoe daarmee om te gaan.

"Thiver" "Als dit personage kan bedenken dat de zaken niet geheel zwart-wit zijn, waarom staan de makers er dan vrijwel nooit bij stil? Voor een dusdanig drastische maatregel als het gebruik van kindsoldaten, mag de urgentie wel iets duidelijker worden geschetst."

In het boek komt dit goed naar voren. Hoe dat in de film al dan wel of niet wordt geschetst, weet ik niet. Als ik zou moeten speculeren zou ik me voor kunnen stellen dat dit is om de kijker zo lang mogelijk in het ongewisse te laten omtrent de overgang van ‘Game’ naar ‘werkelijkheid’. dit om zover mogelijk met de hoofdpersoon mee te kunnen gaan, hem wordt immers ook voorgehouden dat het slechts een eindproef betreft. Dit om het restant van kinderlijke onbevangenheid te bewaren voor de beslissingen die er toe doen. Ik zou mij voor kunnen stellen dat het dramatisch impact groter is wanneer ook de kijker niet beseft wanneer het daadwerkelijk menens is.

"Thiver" "Sowieso interessant dat we alleen personages onder de twintig en boven de vijftig zien. Je zou toch denken dat daartussen een volledige generatie zit die zich dienstbaar zou kunnen maken bij een strijd als deze..."

Major Anderson ook ? (zou kunnen hoor, kreeg niet die indruk vanuit het boek) Voor de rest kan het heel goed te maken hebben met het eerste gevecht om de aarde. Deze oudere lichting is dan wel niet ervaringsdeskundig zoals Mazer Rackham dat is, maar kennen zijn expertise uit de eerste hand en zijn al sinds de hernieuwde dreiging met hun missie bezig. Neem aan dat het dan niet handig is een groot verloop in het personeel te hebben.

"Touchwood" "En dan die magere score aan sterren... ik vrees het ergste."

"Thiver" "Als je dit al mager vindt, kun je de recensies van NU.nl en Cinema.nl maar beter links laten liggen."

Te laat...

Cinema.nl:
Het lijkt erop dat het beoogde (schok)effect van de omschakeling van Game naar werkelijkheid niet helemaal goed uit de verf is gekomen in de film. Ging in het boek ook wel snel hoor. Maar was zeker passend en allesbehalve teleurstellend.

Nu.nl:
Je kunt geen liefhebber zijn en ik kan me bepaalde punten van ergernis als 'sir yes sir!' best voorstellen, een dergelijke uitspraak is in Clint Eastwood’s 'Million Dollar Baby' ook niet van de lucht en werkt daar ook behoorlijk op de zenuwen, voor de rest lijkt het erop dat een en ander gewoon niet begrepen wordt of niet begrepen wíl worden.

Nu.nl is trouwens niet een site welke ik heel snel zou bezoeken voor het lezen van filmrecensies...

Daar heb ik FT toch al voor ? ;)

centr1no

Avatar

Touchwood "Wanneer je zijn boeken niet kent, helpt het misschien om te weten dat in Orson Scott Card’s werk vaak het innerlijke gevecht om (geestelijk) zelfbehoud, centraal staat. Simpel gezegd de strijd tussen goed en kwaad en hoe daarmee om te gaan. "


Card's boeken kennende ben ik het daar mee eens en ik vind deze film (helaas) weer een treffend voorbeeld hoe dingen in een boek prima kunnen werken maar 1 op 1 omgezet naar een film van 2 uur dus niet hetzelfde effect bereiken. Aan de andere kant loop je als filmmaker het risico dat als je de tijd neemt om alles wat in het boek zit te laten zien de film als langdradig bestempeld wordt door het publiek dat alleen maar special effects wil zien.
Desalniettemin vond ik het geheel een goed evenwicht hebben van 'aktie' en de wat 'diepere' gedeeltes. De uitvoering van die verdieping echter liet naar mijn idee te wensen over.
En ik moet zeggen dat er gelukkig eens niet te veel van het boek is afgeweken.
Verder vond ik Ford niet zo best gekozen voor de rol en Kingsley was bijna lachwekkend. Zowat de hele cast van zeer jonge acteurs/actrices was geloofwaardiger in hun rol dan hem.

Over het geheel gezien vind ik 3 sterren van de 5 prima beoordeeld.

nicolaas1982

Avatar

Onthullen bedoel ik ja..

het schijnt wel mee te vallen merk ik!

SunChaser

Avatar

Film verdient een twee, het is van alles niks,

Ed Crane

Avatar

Touchwood "
Wanneer je zijn boeken niet kent, helpt het misschien om te weten dat in Orson Scott Card’s werk vaak het innerlijke gevecht om (geestelijk) zelfbehoud, centraal staat. Simpel gezegd de strijd tussen goed en kwaad en hoe daarmee om te gaan."


Aha, goed om te weten, dat verklaart meteen zijn drang tot homofobe rants: hij is bezig met een innerlijk gevecht :P

lordmistery

Avatar

Ik ga dus vrijdag naar deze film. Maar is dit een kinderfilm young adult ? of volwassen ?
xD

Kan iemand hier mij daaar een antwoord opgeven ? alvast dank!

SunChaser

Avatar

lordmistery "Ik ga dus vrijdag naar deze film. Maar is dit een kinderfilm young adult ? of volwassen ?
xD

Kan iemand hier mij daaar een antwoord opgeven ? alvast dank!"


Het is dus van alles, dat was mijn probleem, het is young adult maar ook star ship troopers, het is Disney maar ook oblivion. En alles net niks. Heb me wel vermaakt maar hoger dan een zes min kom ik niet

Kamehameha

Avatar

SunChaser "Het is dus van alles, dat was mijn probleem, het is young adult maar ook star ship troopers, het is Disney maar ook oblivion. En alles net niks. Heb me wel vermaakt maar hoger dan een zes min kom ik niet"


Heb precies hetzelfde met deze film, weet nu niet of ik hem nou goed vond of eigenlijk gewoon helemaal niks.
Dus laat ik het bij het midden houden geef hem een 5.(geen 6 omdat de film me niet kon overtuigen)
Vond de hoofdrol speler wel goed acteren maar het mannetje kon me niet echt boeien.

Ender's Game

acties