De cliffhanger van deze scifi-film met Harrison Ford is nog steeds niet opgelost

De cliffhanger van deze scifi-film met Harrison Ford is nog steeds niet opgelost

'Ender's Game' moest dé grote nieuwe scifi-franchise worden, maar dat liep toch even anders.

Lionsgate wilde met verfilmingen van Orson Scott Cards Ender's Game-boeken een grootschalige nieuwe scifi-franchise creëren voor het witte doek. De eerste film kwam uit in 2013 en eindigde met een cliffhanger, maar alle vervolgplannen werden volledig geschrapt. Let op: SPOILERS!

Met een topcast bestaande uit Harrison Ford, Ben Kingsley, Hailee Steinfeld en Viola Davis had de film flink wat potentie, maar het wist toch geen publiek te vinden.

Ontwikkeling
Auteur Orson Scott Card begon eind jaren 90 zelf een filmscript te schrijven voor Ender's Game, omdat onderhandelingen met grote Hollywood-studios telkens door de mand vielen wegens creatieve meningsverschillen. De eerste daadwerkelijke stap van boek naar het witte doek was toen Warner Bros. in 2004 werk maakte van het project en niemand minder dan Wolfgang Peterson aanwees als regisseur.

Zo'n vijf jaar ging voorbij zonder enige ontwikkeling, maar in 2009 kreeg de verfilming weer vaart. Een jaar later kwam Gavin Hood aan boord als de definitieve regisseur en schreef ook een nieuw script.

Cliffhanger
De film draait om Ender Wiggin (Asa Butterfield), een bijzonder talentvol kind dat naar een geavanceerde militaire academie in de ruimte wordt gestuurd om zich voor te bereiden op een toekomstige buitenaardse invasie. Hij bereidt zich voor door te oefenen in simulaties, maar de twist is dat deze simulaties gewoon echt zijn zonder dat Ender het wist, wat hem een enorm schuldgevoel geeft.


De film eindigt met Enders promotie tot admiraal, omdat hij de oorlog tegen de Formic heeft gewonnen. Hij krijgt een klein schip en wordt aan zijn lot overgelaten. Hij besloot de ruimte in te gaan, vastbesloten om een nieuwe Formic-kolonie te stichten met het Queen-ei.

Dikke flop
Hoewel er meer dan genoeg boeken waren, was de film simpelweg niet succesvol genoeg om een vervolg te veroorloven. De film werd over het algemeen nog redelijk ontvangen door critici en bioscoopgangers, maar financieel deed de film het echt slecht.


Met een productiebudget van 110 miljoen dollar wist de film slechts 125 miljoen dollar om te zetten aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Hierdoor leed Lionsgate flink wat verlies, wat voor altijd een punt zette achter de potentiële filmfranchise.

NieuwsFilm

meest populair