7,0 details

  • 89 Min
  • Komedie
  • Drama
  • IJsland
  • Frankrijk
89 Min IJsland

Als de buren van Baldwin en Inga klagen dat een boom in de achtertuin voor schaduw op hun terras zorgt, breekt al snel de hel uit.

Alt titel
Undir trénu
Regie
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Cast
Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann, Lára Jóhanna Jónsdóttir, Dóra Jóhannsdóttir, Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigrídur Sigurpálsdóttir Scheving, Selma Björnsdóttir.
Release
31.08.2017
Release NL
17.05.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson | Cast: Steinþór Hróar Steinþórsson (Atli), Edda Björgvinsdóttir (Inga), Sigurður Sigurjónsson (Baldvin), e.a. | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2017

De prominente boom die in de achtertuin van Baldvin en Inga staat, doet in wezen niets verkeerd. Inderdaad, hij is wat aan de grote kant en veroorzaakt hier en daar wat schaduw tot ongenoegen van de buren, maar daar kan de boom toch niks aan doen? De flinke stam met daarbovenop zijn gebladerde hoed doet simpelweg z'n ding. De boom is zich van geen kwaad bewust. Hij bemoeit zich met niemand en staat nu eenmaal waar ie staat - in de tuin van Baldvin en Inga. Hoe onschuldig de boom op het eerste gezicht lijkt, in Under the Tree is hij de verwekker van een groeiende haat die heen en weer ricocheert in een burenruzie.

De IJslandse film onder leiding van regisseur Hafsteinn Gunnar Sigurðsson is aan de ene kant een aanklacht tegen burgerlijke zelfzuchtigheid. Het simpele gegeven van een overlast veroorzakende boom fungeert als een pienter startpunt waarmee Sigurðsson de snel geprikkelde burgerij anno nu weergeeft. Zodra iemands veilig afgeschermde privéomgeving, idealiter voorzien van vaatwasser, breedbeeldtelevisie en auto, ook maar lichtjes verstoord wordt, is het menens. Ergernissen stapelen zich binnen een mum van tijd op en er ontstaat ruzie. Een dynamiek die volgens Sigurðsson niet alleen voor buren geldt, maar natuurlijk ook daarbuiten, zoals mensen op straat, collega's en zelfs (buur)landen.