Jojo Rabbit (2019)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Jojo Rabbit is een nieuwe oorlogsdrama komedie geregisseerd, geschreven en deels geproduceerd door Taika Waititi, de regisseur van Hunt for the Wilderpeople en Thor: Ragnarok.

De film speelt zich af in Duitsland waar Adolf Hitler de macht heeft. De jonge Jojo (Roman Griffin Davis) wordt zo opgevoed onder nazi beleid met de propaganda dat Hitler en zijn Derde Rijk de redders van de wereld zijn en dat het Joodse volk verantwoordelijk is voor de wereldproblemen.
Jojo is wat eenzaam en onzeker over zichzelf en durft niet al teveel. Hierom krijgt hij al snel de bijnaam Jojo Rabbit. Door zijn eenzaamheid en zijn hoofd dat gevuld wordt met propaganda ziet Jojo een denkbeeldige versie van Adolf Hitler (Taika Waititi) als zijn denkbeeldige vriend die hem adviseert hoe hij zijn leven moet leven.
Als Jojo ontdekt dat zijn moeder Rosie (Scarlett Johansson) een Joods meisje genaamd Elsa (Thomasin McKenzie) helpt onderduiken bij hun op zolder komt Jojo zo voor een moeilijk keuze te staan. Hij kan zijn eigen moeder en het Joodse meisje aangeven bij het nazi bestuur zoals zijn denkbeeldige vriend hem ook adviseert om te doen, of om zijn moeders geheim ook geheim te houden tot de oorlog voorbij is.

Met deze film laat Taika Waititi goed zien hoe iets zoals propaganda iemand zijn gedachte gang kan doen veranderen en dan helemaal van jonge kinderen. Hij doet dit op een manier waarin hij een goede mix weet te brengen van komedie en drama. Zo heeft de film ook het bericht dat je zelf je eigen keuzes moet zien te maken in je leven zonder de invloed van iemand anders. De film toont ook goed dat je niemand moet beoordelen op hun uiterlijk of geloof, maar eerst de persoon zelf moet leren kennen voor je kunt beoordelen hoe iemand nou eigenlijk is. Taika Waititi heeft de film ook op een respectvolle manier geschreven, maar weet toch de nazi ideeën op een goede manier belachelijk te maken.

De film heeft ook een passende filmset die goed overkomt als Duitsland tijdens het naziregime waar de muren behangen waren en de mensen rondliepen met propaganda om hun leider op een positieve manier neer te zetten. De film laat zo goed zien hoe de propaganda de volgers van Hitler verblinde. De verschrikkelijke dingen die dankzij Hitler gebeurde worden namelijk in de film op een mooie kleurrijke manier neergezet, terwijl het eigenlijk om idiote dingen ging.

Het acteerwerk wordt ook goed gedaan in de film. Dit is pas het eerste acteerwerk van Roman Griffin Davis en hij zet zijn rol al op een goede en geloofwaardige manier neer. Ook de andere beginnende acteur Archie Yates zet zijn rol goed neer. De twee jonge acteurs komen leuk samen over. Scarlett Johansson zet ook goed acteerwerk neer als Jojo zijn moeder die ziet hoe haar zoon door de nazi propaganda verandert van levensstijl. Taika Waititi doet het ook komisch als een denkbeeldige versie van Adolf Hitler.