nu in de bioscoop

Jurassic World Dominion (2022)

Reviews (2)

Ereptile

Avatar

Jurassic World Dominion zou het waardige einde van de franchise moeten zijn. Helaas blijkt deze film deze belofte niet waar te kunnen maken.

Het is een prima popcorn film. Er zit genoeg actie in en de dinosaurussen zien er prima uit. Vooral van de scene met de Atrociraptors heb ik echt wel kunnen genieten. Echter draait het verhaal van Dominion totaal niet om de dino's! De film lijkt twee verhalen te willen vertellen: Biosyn en de stropers. Ook al komen de verhaallijnen samen, ze hadden de film beter op 1 spoor kunnen houden EN de focus op de dinosaurussen moeten laten.

Het weerzien van de oude cast is echter wel een verademing voor de film. Of het nostalgie is laat ik in het midden. Alan Grant, Ellie Sattler en Ian Malcolm veranderen in deze film wel meer in actiehelden dan overlever in de film.

En daar slaat de film de plank mis in mijn ogen. Waar Jurassic Park en The Lost World nog ging om het overleven in een wildernis met wilde dinosaurussen, voelde Dominion aan als een actie spionnen-thriller waarbij de dinosaurussen bijzaak zijn. Zelfs de enorm gehypte Giganotosaurus liet zich maar een paar keer zien en vormde slechts in 1 a 2 scenes echt een bedreiging voor de cast.

Ondanks een aantal leuke callbacks naar de eerdere films, had er meer in Jurassic World Dominion gezeten als de makers zich hadden gefocust op 1 verhaallijn, en de focus op de dinosaurussen had gelaten.

Mr.Movies

Avatar

Jurassic World: Dominion is de nieuwste film uit de Jurassic Park filmserie. Deze film is geregisseerd deels geschreven en geproduceerd door Colin Trevorrow, die ook de eerste Jurassic World film heeft geregisseerd.
De film speelt zich vier jaar later af na de verwoesting van Isla Nublar, waardoor dinosaurussen zijn vrijgelaten en nu op de aarde tussen de mensen leven. Dit heeft het evenwicht en levensstijl van beide wezens flink verandert.
Owen Grady (Chris Pratt) en Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) proberen samen met de jonge Maisie Lockwood (Isabella Sermon) de levens tussen mensen en dinosauriërs in balans te houden. Wanneer ze leren dat verkeerde mensen met dinosaurus DNA experimenteren voor verkeerde doeleindes proberen ze dit te stoppen.
Tijdens deze missie kruisen ze paden met de oude dinosaurus legendes Ellie Sattler (Laura Dern), Alan Grant (Sam Neil) en Ian Malcolm (Jeff Goldblum), die op dezelfde missie zijn. Zo besluiten de groepen samen te werken om deze verkeerde duistere mensen te stoppen en de nieuwe wereld met mensen en dinosaurussen weer terug in een balans proberen te brengen.
Met deze film hebben ze een leuke en goede mix gemaakt tussen de Jurassic Park en World films. De film speelt leuk en creatief in op het aspect van hoe de wereld eruit had kunnen hebben gezien als de dinosaurussen nooit waren uitgestorven.
Met deze film krijgt Colin Trevorrow echt de kans voor zijn idee van de eerste Jurassic World film, om de dinosaurussen echt naar de mensen wereld te brengen. Helaas hebben ze er ook voor gekozen om onnodige extra’s aan het verhaal toe te voegen waar de schurken van de film mee bezig zijn. Hierdoor verliest de film wat van zijn focus rond de dinosaurussen en gaat het wat te veel over verdere onnodige dingen, waardoor de film ook wat van zijn tempo verliest. Toch mis je wel duidelijke uitleg over de nieuwe gemaakte super monster dinosaurus van deze film. Voor een beter verhaal hadden ze de onnodige dingen meer op de achtergrond kunnen hebben gelaten en meer informatie over deze super dino kunnen hebben gegeven.
Het verhaal begint ook meer als twee losstaande verhalen van de Jurassic Park personages aan de ene kant en de Jurassic World personages aan de ander. De Jurassic Park personages zijn dan meer op een soort geheime spionage missie. De Jurassic World personages zijn dan meer met een soort Fast & Furious missie met dinosaurussen bezig. Het verhaal wordt pas later echt duidelijker en meer gefocust wanneer de groepen uiteindelijk samen komen. Bij de hoofdpersonages mist wel echte spanning wanneer deze in aanraking komen met dinosaurussen. De film weet wel op leuke manieren terug te linken naar voorgaande Jurassic films met gelijke speelse nostalgie momenten.
Colin Trevorrow zorgt gelukkig wel voor betere visuele effecten wanneer het om de dinosaurussen gaat. Bij de eerste Jurassic World film viel dit wat tegen, omdat bij veel dinosaurussen de CGI wel wat terug viel te zien. Voor een 2015 film viel dit tegen helemaal wanneer je de effecten ging vergelijken met de effecten van de originele Jurassic Park film uit 1993. Steven Spielberg wist namelijk voor een goed geloofwaardig mix te zorgen tussen computereffecten en praktische echten gemaakt met bijvoorbeeld rekwisieten en decors stukken. Colin Trevorrow heeft dit ook bij deze nieuwe film gedaan, waardoor de meeste dinosaurussen wel geloofwaardig overkomen.
Het acteerwerk wordt ook goed gedaan door de filmcast. De terugkerende Jurassic World castleden komen samen goed over als een soort familie die elkaar proberen te helpen tijdens deze tijden. Toch weten de terugkerende Jurassic Park castleden de World leden te overschaduwen met hun terugkerende klassiek karakters. De oudere acteurs weten gelukkig hun bekende personages nog steeds op een gelijke en herkenbare manier neer te zetten in deze film. Een minpunt onder de acteurs is wel de acteur die de schurk achter de duistere acties speelt, want deze komt wat onnodig en overdreven over in de uiteindelijke film.