Utøya 22. juli (2018)

The day that changed us forever

Aangrijpende, intense en technisch indrukwekkende vertelling van weerzinwekkende aanslag op Noors eiland.
play

7,1 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Noorwegen
90 Min Noorwegen

We ontmoeten Kaja, twaalf minuten voordat er een eerste schot gelost wordt op een zomerkamp in het Noorse Utøya. Het is 22 juli 2011, de ergste dag in de moderne Noorse geschiedenis, waarbij Anders Breivik niet alleen een bomaanslag pleegde, maar ook vele tieners vermoordde.

Alt titel
U: July 22
Regie
Erik Poppe
Cast
Elli Rhiannon Müller Osbourne, Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Ada Eide, Sorosh Sadat, Ingeborg Enes, Hang Tran, Jenny Svennevig.
Budget
$ 688.960
Release
19.02.2018
Release NL
14.06.2018
Release DVD
06.02.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Erik Poppe | Cast: Andrea Berntzen (Kaja), Elli Rhiannon Müller Osbourne (Emilie), Aleksander Holmen (Magnus), Brede Fristad (Petter) e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2018

Noorwegen, 22 juli 2011, 15.07 uur. Een zware autobom ontploft in de regeringswijk van Oslo. Twee uur later arriveert aanslagpleger Anders Behring Breivik verkleedt als politieagent op het eiland Utøya, ongeveer veertig km ten noordwesten van Oslo. Daar opent hij het vuur op jongeren van de Noorse Arbeiderspartij tijdens hun jaarlijkse jeugdkamp. In tweeënzeventig minuten doodt Breivik negenenzestig mensen. Tientallen raken zwaargewond. Honderden lopen zwaar psychisch trauma op.

Het zijn niet te bevatten feiten van één van de zwartste dagen in de Noorse geschiedenis. De destijds tweeëndertigjarige extreemrechtse nationalist heeft beide aanslagen bekend en is inmiddels veroordeeld. Zijn manifest en proces zijn uitgebreid besproken. Wat voor altijd blijft, is het leed van de slachtoffers. Met het zeer indrukwekkende Utøya 22. juli brengt regisseur Erik Poppe de aandacht terug naar de verschrikkingen van die dag, en laat hij ons in één zenuwslopende take zien, wat niet te beschrijven valt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Utøya 22. juli

acties