Birds of Prey

Birds of Prey (2020)

Prey for Gotham!

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn is een nieuwe actie misdaadfilm ui de DC filmserie. Deze film is geregisseerd door Cathy Yan de regisseur van Dead Pigs.

In de film zijn Harley Quinn (Margot Robbie) en haar partner the Joker uit elkaar gegaan. Harley moet zich nu eigenhandig staande zien te houden in de criminele wereld van Gotham City. Als de andere criminele leren dat Harley nu zonder Joker door het leven gaat denken ze dat ze haar eerder kunnen verslaan of gebruiken. De crimineel Roman Sionis (Ewan McGregor) is op zoek naar een verborgen diamant waar de gegevens van een verborgen buit instaan. De jonge zakkenroller Cassandra Colin (Ella Jay Basco) komt tijdens het beroven van mensen toevallig in het bezit van de diamant, waardoor Roman een prijs op haar hoofd zet. Harley probeert de diamant op een vriendelijke manier van Cassandra over te nemen, want als iemand van Sionis zijn mensen haar te pakken krijgt, zullen ze de diamant op een brutere manier van het jonge meisje afnemen. Tijdens de tijd die Harley en Cassandra samen doorbrengen kruisen de twee paden met Sionis voormalige medewerker Black Canary (Jurnee Smollett-Bell), de maffiabestrijder Huntress (Mary Elizabeth Winstead) en de agent Renee Montoya (Rosie Perez). De vier besluiten Cassandra te beschermen en de strijd aan te gaan met Sionis en zijn criminele team.

Deze film is geschreven door Christina Hodson, die op de actie Sci-FI film Bumblebee na verder alleen de scripts van twee rommelige thrillers heeft geschreven. Het personage van Harley Quinn staat erom bekend wat verdraaid te zijn na de tijd die ze met de psychopathische Joker heeft doorgebracht. Deze film wordt grotendeels verteld vanuit haar oogpunt, waardoor het soms op een passende manier wat chaotisch overkomt. Helaas verliest deze vermakelijke chaos op een moment wel zijn duidelijkheid, waardoor de film verder te rommelig overkomt en steeds lastiger te volgen valt. Het verhaal springt namelijk van het nu met flashbacks naar het verleden. Wisselt op een lastig te volgen manier tussen de verhaallijnen van de verschillende personages. Of de verhaallijnen zijn onnodige op een langdradige manier verteld. Met een beter script of een medeschrijver hadden ze wel een beter eindresultaat kunnen hebben waar het verhaal wat soepeler zou zijn verlopen en ze wat meer op de details hadden gelet. Christina Hodson staat bij de DC filmserie ook ingepland als schrijfster van twee nieuwe toekomstige DC films, maar voor duidelijkere scrips kunnen ze wel beter een medeschrijver inplannen.

De film is ook te feministisch, want alle mannelijke personages worden neergezet als schurken of zwakke idioten. De vechtscènes zijn wel goed in beeld gebracht, maar missen echte spanning, want de vrouwelijke personages weten hun mannelijke tegenstanders steeds te gemakkelijk te verslaan. In het gevecht gebruiken de mannelijke tegenstanders bijvoorbeeld nooit of pas te laat hun wapens, waardoor deze scenes ook niet echt realistisch overkomen.

Margot Robbie is met het idee voor deze film gekomen en heeft het met de filmstudio en DC in overleg laten maken. Margot Robbie is zelf ook een van de producers van deze film en wilde haar personage van Harley Quinn nu meer op haar eigen manier naar voren brengen in deze film. Birds of Prey is ook de titel van een DC comic serie, maar deze film komt op de naam na verder niet echt overeen met deze serie, want de film draait eigenlijk ook meer om het personage van Harley Quinn. Zo weet ze haar rol toch op een goede en eigen manier neer te zetten, maar moet het verder wel met een minder script zien te doen. De rest van de cast krijgt wat minder tijd om in de film hun personages te ontwikkelen of goed naar voren te brengen. Hun achtergrond informatie krijg je wat gehaast in flashbacks terug te zien. Het valt wel te zien dat Ewan McGregor plezier had met het filmen van deze film, want hij komt in zijn scenes vermakelijk over als de schurk van het verhaal. Helaas komt hij op het eind wel wat te overdreven over en valt op een moment niet echt meer serieus te nemen.