Into the Silent Sea

Reviews (1)

Mr. Hulot

Avatar

Into the Silent Sea schetst in een tijdsbestek van 25 minuten een heel universum van verhalen, deels door suggestie, deels door weglating, deels door raak gekozen teksten en beelden. Het is geen acteursfilm, en het vertelt ook geen verhaal met een begin, midden en eind.
Het handelt over een heel speciaal heden, een moment waarop een merkwaardig contact tot stand komt via de radio - en het laat diverse lijnen zien die vanuit dat moment naar verleden en toekomst lopen. Zonder dat er groots en meeslepend geacteerd wordt, dringt de onontkoombaarheid, de melancholie, de dramatiek, de berusting en de schoonheid van dat moment tot de kijker door, gewoon doordat de situatie en achtergronden rustig aan steeds duidelijker worden.
De manier van vertellen is typisch Slavisch, net als de combinatie van droevigheid, dapperheid en doodsaanvaarding waarmee de personages hun lot dragen. De enige die niet bij de pakken neerzit, is de ontvanger van het radiobericht, die met een bijzondere flessenboodschap geen hoop, maar wel wat menselijkheid brengt in deze Russische Tragedie.
Prachtige film. Kijken.