Dogman (2018)

Geeft nieuwe betekenis aan het gezegde "Wie zich voor hond verhuurt, moet de botten kluiven."
play

7,3 details

  • 102 Min
  • Drama
  • Misdaad
  • Thriller
  • Italië
  • Frankrijk
102 Min Italië

Marcello is een hondentrainer, die een gevaarlijke relatie krijgt met Simone. Zij is een voormalig en gewelddadig bokser, die de hele buurt terroriseert. Om zijn waardigheid terug te winnen, besluit Marcello op onverwachte wijze wraak te nemen.

Regie
Matteo Garrone
Cast
Aniello Arena, Francesco Acquaroli, Gianluca Gobbi, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Laura Pizzirani, Edoardo Pesce, Marcello Fonte, Alida Baldari Calabria.
Release
16.05.2018
Release NL
06.09.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Matteo Garrone | Cast: Marcello Fonte (Marcello), Edoardo Pesce (Simone), Adamo Dionisi (Franco), Alida Baldari Calabria (Sofia), Laura Pizzirani (Marcello's ex-vrouw) e.a.| Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2018

Het Italiaanse drama Dogman gaat over de complexe band tussen twee mannen, waarvoor geen passend woord bestaat. Vriendschap kunnen we het niet noemen, maar vijandschap dekt de lading ook niet helemaal. Je zou het kunnen afdoen als een soort meester-slaafband, maar dan wel met de voetnoot dat er geen sprake is van dwang. Bij gebrek aan een geschikt woord is het misschien beter een behapbare variant te zoeken. Die is te vinden op een onverwachte plek: de Disneyfilm The Beauty and the Beast. Deze animatiefilm (evenals de latere speelfilmremake) bevat een equivalent in het partnerschap van schurk Gaston en zijn voetveeg Le Fou. In Dogman zien we eveneens een leeghoofdige bullebak die het enkel moet hebben van zijn fysieke kracht en een beduidend kleiner mannetje dat de ander zo goed mogelijk te vriend houdt. Maar buiten de Disneycontext blijkt pas hoe giftig een dergelijke band kan zijn.

De Le Fou van Dogman krijgt een zeer passende introductie met een scène waarin hij getoond wordt in zijn hondentrimsalon. Zijn werk behelst op dat moment een uiterst agressief blaffend bakbeest waar menigeen minstens tien meer bij vandaan zou blijven, maar Marcello behandelt het dier met niets dan vriendelijkheid. Het blijkt een effectieve werkwijze, maar de behoeften van honden zijn dan ook vrij simpel. Bij ex-bokser Simone liggen de zaken heel wat lastiger. Marcello zoekt niet actief diens vriendschap, maar krijgt deze ongewenst doordat hij hem regelmatig van cocaïne voorziet. Het is echter niet bepaald een gelijkwaardige vriendschap en ook zakelijk zit het behoorlijk scheef tussen de twee. Simone maakt namelijk graag gebruik van Marcello's waren, maar betaalt hem daar nooit voor. Maar goed, probeer dit permanent opgefokte heerschap met zijn aversie voor tegenspraak daar maar eens op aan te spreken...

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Dogman

acties