Rabot

Rabot (2017)

Een mooie, ontroerende documentaire over een verloederde flat en zijn inwoners.
play

7,5 details

  • 93 Min
  • Documentaire
  • België
93 Min België

Rabot is het verhaal van een sociale huurwoningencomplex die op het punt staat gesloopt te worden. De inwoners worden gevolgd in de laatste maanden dat ze daar nog wonen.

Regie
Christina Vandekerckhove
Release
11.10.2017
Release NL
06.09.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Christina Vandekerckhove | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2017

Met de sloop van een woningcomplex komen altijd de nodige discussies los. Er zijn de mensen die het prettig vonden om er te wonen en mensen die het verschrikkelijk vonden en niet kunnen wachten tot het gesloopt wordt. De Rabot-torens in Gent waren ooit een plek waar veel mensen met veel plezier woonden. Rabot volgt bewoners in de laatste drie maanden van hun verblijf in de inmiddels verloederde flats. Met gestileerde shots laat Christina Vandekerckhove het dagelijks leven van deze mensen zien. Dit zorgt voor een fascinerend beeld van de flats, hun inwoners en de armoede die hier speelt.

In het begin van de film is meteen de sloop van de flats te zien. Als een soort stadssymfonie van Dziga Vertov weet Vandekerckhove het einde van de torens op een poëtische wijze in beeld te brengen. Hierop volgen vele verhalen van inwoners van de woontorens. Deze verhalen en het verval van de flats worden met enorme schoonheid en liefde in beeld gebracht. Het dagelijks leven van de flatbewoners openbaart zich met veel oog voor detail. Zo schuift de kijker aan bij het intieme ritueel van het avondeten. Ook voor andere dagelijkse gewoontes is veel aandacht; zo is er een oudere man die elke ochtend precies vijftien sjekkies draait. De statische shots van Vandekerckhove geven een waar 'fly on the wall'-gevoel waardoor een intiem portret van de bewoners ontstaat.

videotrailers & clips