Eighth Grade (2018)

Based on the most awkward year of your life

Een perfecte film voor deze tijd. Aanbevolen aan iedereen die dertien is of ooit geweest is.
play

8,0 details

  • 93 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
93 Min Verenigde Staten

Een introverte tiener probeert de laatste week van haar middelbare school te overleven. Om er toch iets van te maken, wendt de dertienjarige Kayla zich tot YouTube. Daar maakt ze adviesvideo's, waar ze zichzelf probeert te ontwikkelen en andere mensen wil helpen.

Regie
Bo Burnham
Cast
Josh Hamilton, Elsie Fisher, Missy Yager, Jake Ryan, Fred Hechinger, Emily Robinson, Greg Crowe, Daniel Zolghadri, Shacha Temirov, Luke Prael, Nora Mullins, Catherine Oliviere, Gerald W. Jones, Imani Lewis, Thomas J O'Reilly.
Opbrengst
$ 252.284
Release
19.01.2018
Release NL
21.02.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Bo Burnham | Cast: Elsie Fisher (Kayla Day), Josh Hamilton (Mark Day), Emily Robinson (Olivia), Jake Ryan (Gabe), Daniel Zolghadri (Riley) e.a.| Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2018

Eighth Grade haalde afgelopen zomer het nieuws nadat de film in de Verenigde Staten de gevreesde R-rating had gekregen. Dat houdt in dat hij niet geschikt werd bevonden voor Amerikaanse kijkers jonger dan zeventien jaar. Dat gebeurt wel vaker, maar Eighth Grade is nu juist zo'n film die niet alleen draait om een dertienjarige maar ook perfect mikt op een publiek van die leeftijd. De regisseur kreeg de optie enkele dingen weg te snoeien om de film alsnog toegankelijk te maken voor een breed publiek (de keuring was gebaseerd op vijf keer het woord 'fuck' en een scène waarin de hoofdpersoon zich oriënteert op orale seks), maar deze hield voet bij stuk en reageerde met een tegenoffensief: op één dag in alle Amerikaanse staten gratis vertoningen van de film, waarbij de leeftijdskeuring niet in acht hoefde te worden genomen. Geweldige reclame, ook al is het dan misschien voor een onverkrijgbaar product.

Gelukkig is de Nederlandse Kijkwijzer wat minder gevoelig dan zijn Amerikaanse evenknie als het aankomt op (de suggestie van) seks en grof taalgebruik en is deze film in Nederland goedgekeurd voor bezoekers van alle leeftijden. Een terecht besluit, maar misschien wekt die volledig tegenovergestelde keuring bij sommigen de verkeerde verwachtingen. Eighth Grade mag dan misschien geschikt zijn voor kijkers onder de twaalf jaar, maar de behandelde materie is dusdanig serieus dat er best rekening mee mag worden gehouden dat dergelijke jonge kijkers flink aangeslagen de zaal zullen verlaten. Dit is immers geen luchtige jeugdfilm waarin na een beetje tegenslag alles mooi op zijn pootjes terechtkomt, maar eerder een waarin een bitterzoet einde het hoogst haalbare is.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Eighth Grade

acties