Nu al een van de beste films van 2019.
play

7,3 details

  • 188 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Historisch
  • Duitsland
  • Italië
188 Min Duitsland

De Duitse kunstenaar Kurt Barnert is ontsnapt uit Oost-Duitsland en woont nu in het westen. Hij wordt echter nagezeten door demonen uit zijn verleden en dan vooral de tijd onder de nazi's en de DDR.

Alt titel
Never Look Away
Regie
Florian Henckel von Donnersmarck
Cast
Sebastian Koch, Saskia Rosendahl, Tom Schilling, Oliver Masucci, Hans-Uwe Bauer, Hanno Koffler, Yevgeni Sidikhin, Bastian Trost, Paula Beer, Mark Zak, Ina Weisse, David Schütter, Cai Cohrs, Ulrike C. Tscharre, Franz Pätzold.
Release
04.09.2018
Release NL
24.01.2019
Release DVD
24.05.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Florian Henckel von Donnersmarck | Cast: Tom Schilling (Kurt Barnert), Paula Beer (Ellie Seeband), Saskia Rosendahl (Elisabeth May), Sebastian Koch (Professor Carl Seeband), Oliver Masucci (Professor Antonius van Verten) e.a. | Speelduur: 188 minuten | Jaar: 2018

Na Das Leben der Anderen (2006) waren de verwachtingen hooggespannen voor de nieuwe film van Florian Henckel von Donnersmarck. Die wist hij met The Tourist (2010) niet waar te maken. Wellicht dat het daarom acht jaar moest duren eer we een nieuwe film van de Duitse graaf te zien kregen. Vermoedelijk is Werk Ohne Autor, een perfect gebalanceerde film die vrijwel alles goed weet te doen, meteen een van de beste films die in 2019 in de Nederlandse bioscoop zullen verschijnen.

In de basis is Werk Ohne Autor het verhaal van Kurt Barnert. Diens verhaal begint in 1937 als hij samen met zijn tante Elisabeth een rondleiding in een museum in Dresden krijgt. Daar vertelt een tourgids over degeneratieve kunst, werken die subversief zijn en niets toevoegen. Want kunst, zo vertelt de tourgids, kan in nazi-Duitsland alleen als het iets van glorie toevoegt aan de natie. Elisabeth heeft een vrijzinnige en kunstzinnige kant en doet er alles aan om Kurt te stimuleren ook vrij te denken. Maar ze leidt mogelijk ook aan schizofrenie, waarvoor de nazi's haar gedwongen laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar valt ze onder behandelend arts Carl Seeband die haar laat steriliseren en uiteindelijk zelfs in essentie ter dood veroordeelt. Haar plek in de samenleving behoort aan iemand toe die de glorie van nazi-Duitsland wel waard is, zo is in een notendop de gedachte.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Werk ohne Autor

acties