Das schweigende Klassenzimmer
Het stilteprotest van een schoolklas heeft enorme consequenties in dit op ware gebeurtenissen gestoelde Duitse drama.
play

7,4 details

  • 111 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Duitsland
111 Min Duitsland

Een groep zesde klassers probeert hun solidariteit te tonen met de slachtoffers van een opstand in Hongarije in 1956, door tijdens de les 1 minuut stilte te organiseren.

Alt titel
The Silent Revolution
Regie
Lars Kraume
Cast
Burghart Klaußner, Michael Gwisdek, Rolf Kanies, Daniel Krauss, Judith Engel, Anna Lena Klenke, Max Hopp, Jonas Dassler, Michael del Coco, Sina Ebell, Tom Gramenz, Nils Hohenhövel, Jakob Kraume, Lena Labisch, Karl Kraume.
Release
01.02.2018
Release NL
17.01.2019
Release DVD
03.06.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Lars Kraume Cast: Tom Gramenz (Kurt Wächter), Leonard Scheicher (Theo Lemke), Jonas Dassler (Erik Babinsky), Max Hopp (Hans Wächter), Michael Gwisdek (Edgar), Jördis Triebel (Kessler), Burghart Klaußner (Minister Lange), Florian Schwarz (Directeur Schwarz), e.a.| Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2018

Je hebt vast wel eens gehoord van het 'Vlindereffect'; een onderdeel van de chaostheorie dat erop neerkomt dat een kleine gebeurtenis immense effecten kan hebben. Een vlinder in Brazilië die met zijn vleugel klappert kan bij wijze van spreken een tornado in Texas veroorzaken, aldus de bedenker van de metafoor. Het is waar dat kleine handelingen of uitingen soms grote gevolgen hebben. Een vrij onschuldig rebels stilteprotest in een klaslokaal in het voormalige Oost-Berlijn bijvoorbeeld.

In het op feiten gebaseerde en in een boek vervatte Das Schweigende Klassenzimmer draait alles om de reactie van een schoolklas op de opstand in Hongarije. Enkele leden van de eindexamenklas vernemen via het bioscoopjournaal over de opstand in Boedapest in 1956. Deze Hongaarse Opstand leidde ertoe dat de bevolking de stalinistische leiding wist te verdrijven.

videotrailers & clips