Diego Maradona (2019)

Rebel. Hero. Hustler. God.

Asif Kapadia brengt het epos van Diego Maradona prachtig en volledig in beeld, maar spraakmakend wordt het niet.
play

7,6 details

  • 130 Min
  • Documentaire
  • Sport
  • Biografie
  • Verenigd Koninkrijk
130 Min Verenigd Koninkrijk

Diego Maradona is een nieuwe film van Oscarwinnaar Asif Kapadia (Amy), over de opkomst en ondergang van stervoetballer Diego Maradona. Gemaakt aan de hand van meer dan 500 uur aan archiefmateriaal schetst de film een uniek portret van deze man, rebel, held, en voor velen: God. Op 5 juli 1984 arriveerde de 23-jarige Diego Maradona voor een recordbedrag bij SSC Napoli. De club had voorheen nooit een groot toernooi gewonnen, en verlangde naar meer succes. De charismatische Argentijn trok Napels naar hun eerste winst ooit, en werd door velen aanbeden. In een stad waar zelfs de duivel nog bodyguards nodig had, werd Maradona groter dan God.

Regie
Asif Kapadia
Cast
Diego Armando Maradona, Claudia Villafañe, Diego Maradona Jr., Corrado Ferlaino.
Release
19.05.2019
Release NL
08.08.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Asif Kapadia | Cast: Diego Armando Maradona, Claudia Villafañe, Corrado Ferlaino, Cristiana Sinagra, e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2019

Na in 1986 letterlijk eigenhandig Argentinië wereldkampioen te hebben gemaakt, keerde Diego Maradona in 1990 terug op het allerhoogste podium. Hij wilde de hele wereld laten zien dat hij nog steeds de allerbeste voetballer was en nogmaals de prijs kon winnen die bij die status hoort. Maradona bleek echter zijn absolute hoogtepunt al te hebben meegemaakt: in de legendarische zomer van 1986 vielen voor Pluisje en zijn Argentijnen alle puzzelstukjes op hun plek. Twee wereldberoemde doelpunten tegen Engeland en een karrenvracht aan hoogtepunten bezorgden Argentinië, maar toch bovenal Maradona, die ene gouden bokaal. De glorie evenaren was vier jaar later op voorhand al onmogelijk. De finale werd nog wel gehaald, maar eerder ondanks dan dankzij de legendarische nummer tien. De hoogste trede van het podium was dit keer onhaalbaar. Het is een scenario dat regisseur Asif Kapadia bekend voor moet komen, vier jaar na het verschijnen van zijn Oscarwinnende documentaire Amy. Met Diego Maradona moest hij zichzelf gaan evenaren of overtreffen, maar de facetten die hem bij Amy wereldfaam bezorgden missen uiteindelijk.

Alle ingrediënten leken aanwezig voor nog een sensationele documentaire. Diego Maradona's Icarusverhaal is minstens zo dramatisch als dat van Amy Winehouse, de hoeveelheid beschikbaar beeldmateriaal vele malen groter en in tegenstelling tot Senna en Amy was ditmaal het onderwerp nog in leven. Het bestaan van een voorzienigheid kan wellicht eerder worden gevonden in het anno 2019 nog in leven zijn van Maradona dan in een met de hand gescoorde treffer, maar het geeft Kapadia ongekende mogelijkheden, helemaal omdat Maradona zijn medewerking verleende aan de film. Zo bood het privéarchief van El Diego honderden uren aan beeldmateriaal, dat in de jaren tachtig werd geschoten voor een nooit gemaakte documentaire. Maar misschien wel minstens zo belangrijk, is dat Kapadia zelf de legendarische Argentijns voetballer uitgebreid mocht interviewen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Diego Maradona

acties