The Hate U Give

The Hate U Give (2018)

Two worlds, one voice, no going back

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

The Hate U Give is een nieuwe misdaad drama geregisseerd door George Tillman Jr., de regisseur van Faster en The Longest Ride. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Angie Thomas.

De film gaat over het meisje Starr Carter (Amandla Stenberg), die steeds tussen twee verschillende werelden leeft. In Starr haar gezinsleven woont ze met haar gezin samen in Afro-Amerikaanse wijk. Naast haar gezinsleven gaat Starr in haar schoolleven naar een rijke grotendeels blanke privéschool. In beide levens doet ze zich anders voor om bij de rest van de groep te horen. Als Starr haar jeugdvriend Khail (Algee Smith) tegenkomt, gaan ze samen op pad om over hun levens te praten. Wanneer ze dan worden aangehouden door een blanke politieagent en de agent Khail uit paniek neerschiet en Khail dit niet overleefd, is Starr de enige getuige. Starr haar werelden botsen na deze gebeurtenis, want als Starr als ooggetuige toegeeft dat de agent haar vriend Khail heeft neergeschoten, komt ze bekend te staan als een vriend van een ex-drugsdealer. Dit kan haar perfecte status, schoolleven en familienaam in een slecht daglicht zetten. Als ze aan de andere kant zich stil houdt, kan de Afro-Amerikaanse gemeenschap haar als een lafaard aanzien, die liever zichzelf veilig stelt in plaats van op te komen voor haar eigen gemeenschap.

Deze film speelt goed in op de botsing, maar ook de samenkomst van verschillende culturen. Zo proberen de rijke voornamelijk blanke jongeren van de privéschool in de film straattaal en gebaren te gebruiken om cool over te komen. Wanneer de armere Afro-Amerikaanse personages in straattaal spreken, worden ze juist aangezien als Wannabee gangsters, die waarschijnlijk eerder de criminele wereld in zullen gaan.
De film speelt ook in op de actuele probleem van racisme. De film doet dit bijvoorbeeld met scenes waar het hoofdpersonages meer wordt, ondervraagt over het criminele verleden van haar neergeschoten vriend in plaats van dat er naar het gedrag van de politieagent van het misdrijf wordt gevraagd. Ten slotte speelt de film ook goed in op het probleem van mensen die een buiten beentje zijn in hun leven. Mensen die zich zo maar proberen aan te passen aan de rest van een bepaalde groep om erbij te horen, terwijl ze eigenlijk bepaalde dingen soms helemaal niet willen doen.

George Tillman Jr. heeft de scenes van de film ook met twee verschillende kleur thema´s gemaakt. De scenes in de armere Afro-Amerikaanse buurt hebben namelijk een warmere gouden gloed, terwijl de scenes op de rijke privéschool een meer koude blauwe gloed hebben. Met deze verschillende thema´s toont hij goed aan hoe het hoofdpersonages zich voelt tijdens de verschillende scenes.

Het acteerwerk wordt ook goed gedaan in deze film. Amandla Stenberg heeft als actrice meer in tienerfilms gespeeld zoals The Hunger Games en The Darkest MInds. Omdat dit kleinere films waren, kreeg ze verder niet echt de kans om groots naar voren te komen. In deze film krijgt ze eindelijk de kans om te laten zien hoe goed ze kan acteren. Dat doet ze vooral goed in deze film omdat ze hier eigenlijk een soort dubbele rol moet spelen waar haar personage in haar twee verschillende werelden een andere persoonlijkheid heeft.
De rest van de cast levert ook goede en realistisch acteerwerk en helpen zo ook goed mee met het realistische overbrengen van de film en de actuele problemen van botsende en samenkomende culturen.