nu in de bioscoop

Green Book (2018)

Inspired by a True Friendship

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Green Book is een nieuwe komedie drama geregisseerd en deels geschreven en geproduceerd door Peter Farrelly, de regisseur van Shallow Hal en Dumb and Dumber. De film is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal.

De film speelt zich af in 1962 waar de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Frank "Tony Lip" Vallelonga (Viggo Mortensen) opzoek is naar een nieuwe baan als de nachtclub waar hij werkt tijdelijk gesloten is voor renovatie. Het beste betaalde aanbod dat Tony weet te vinden is als chauffeur voor de Afro-Amerikaanse pianist "Doc" Don Shirley (Mahershala Ali).
Beide komen van een erg verschillende cultuur en levensstijl en moeten zich zo erg aan elkaar aanpassen als ze de geplande reis succesvol willen volbrengen. Als de twee het geplande reisschema verpesten, lopen ze het beloofde geld van de plantenmaatschappij mis en kommen ze voor dure kosten te staan.
Ondanks dat de twee eigenlijk tegenpolen van elkaar zijn, ontdekken ze dat ze veel van elkaar kunnen leren en zo hun levens op een andere en vermakelijkere manier kunnen leven.

Films zoals deze wel eens vaker zijn gemaakt waar twee tegenpolen samen een lange reis moeten zien af te leggen, zoals in de films Driving Miss Daisy en Due Date. Peter Farrelly is ook meer bekend als regisseur van komedie films, maar voor deze film heeft ervoor gekozen om voor het eerste sinds een lange tijd weer het drama genre aan zijn verhaal toe te voegen. Hij heeft deze twee genres op een goede manier met elkaar gemixt, waardoor de film wat realistischer overkomt. De hoofdrolspelers hebben zo goede kansen gekregen om niet alleen met elkaar samen te spelen, maar ook om met elkaar te botsen.

Op het goede script na helpen de filmsets en de kostuums in de film ook goed mee met het realistischer overbrengen van het verhaal en de tijd waarin de film zich afspeelt.

Het acteerwerk van de twee hoofdrolspelers draagt deze film wel. Het is leuk om te zien hoe verschillende de twee op bepaalde dingen reageren of hoe ze met bepaalde dingen op hun eigen manier omgaan. Door alles wat ze meemaken in de film zijn de twee op het eind van de film eigenlijk ook helemaal verandert qua persoonlijkheid. In deze film zetten ze goed neer dat ware vriendschap niet met elkaars uiterlijk heeft te maken en dat tegenpolen elkaar juist ook kunnen aantrekken.
Viggo Mortensen is ook echt voor deze rol aangekomen. Mahershala Ali speelt zelf niet altijd de piano in de film, maar doet dit samen of de piano wordt gespeeld door de pianist Kris Bowers. Kris Bower heeft zo verder ook geholpen met de soundtrack van de film.
Viggo Mortensen en Mahershala Ali zijn ook terecht genomineerd voor de Oscars voor beste uitvoering door een acteur in een hoofdrol en bijrol.